В Либия, където съперничещите си сили са в задънена улица на юг от Триполи, продължаващата вече месеци битка за небето между турски дронове и безпилотни самолети на ОАЕ не успя да доведе до край на безизходицата, твърдят анализаторите.

От 4 април, когато Халифа Хафтар започна офанзива за превземането на Триполи – столицата и седалището на признатото от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) – фронтовите линии се преместиха малко.

Изправени пред противопоставяне, двете страни са се обърнали към сложно въоръжение с надеждата да спечелят предимство в битка, при която са загинали над 1000 души и са ранени близо 6 000, а 120 000 да напуснат домовете си, сочат данни на ООН.

Либия е „вероятно най-големият театър на военен сблъсък между дронове в света“, заяви пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе във видеоклип, публикуван от ООН.

Саламе отбеляза „много по-интензивна употреба на дронове“ през последните седмици, като заяви, че те са били използвани „600 пъти от едната страна и 300 пъти от другата страна“, без да уточняват страните, за които това се отнася.

Дроновете излязоха на бойното поле през юни, въпреки ембаргото на ООН за оръжие на Либия, което се провежда след въстанието през 2011 г., което свали режима на Муамер Кадафи.

„Предвид интензивното използване на въздушните активи през първия месец на настъплението … повечето бойни самолети на двете военновъздушни сили са приземени поради липса на поддръжка“, заяви анализаторът по отбраната Арно Делаланд.

„Не искайки да останат без въздушна мощ, Хафтар и ПНС изглежда спешно са се насочили към друг тип въоръжоения: дроновете“, каза той за АФП.

Пряко ангажиране

Експертите твърдят, че Хафтар си е доставил китайски дронове Wing Loong чрез основнияси поддръжник – Обединените арабски емирства.

Неговите съперници се насочиха към Анкара, която все по-откровено се опитва да подкрепи ПНС, за да се оборудват с турски дронове Bayraktar.

Оттогава всяка от страните в конфликта се фокусира върху опитите да унищожи дроновете и командните центрове на противника си.

Силите на Хафтар многократно са нанасяли удари по летище Митига, затваряйки единствената останала въздушна връзка на Триполи с външния свят, заявявайки, че държат на мушка турските дронове или техните командни центрове.

„Тази въздушна война се превърна в пряка ангажираност между основните спонсори на ЛНА (Либийска национална армия на Хафтар) и ПНС“, съответно Абу Даби и Анкара, заяви Делаланд.

Пенсионираният либийски генерал Ахмад ал Хаснауи заяви, че дроновете осигуряват подкрепа на сухопътните сили и играят „важна роля за отслабване (силите на врага) и линиите за доставка“.

Решаваща роля

Либийският анализатор Джалал ал-Фитури заяви, че и двете страни са засилили въздушните нападения срещу базите на вражеските дронове и от края на юни.

„Wing Loongs от ОАЕ търсеха пистите на дроновете „Байрактар“, за да унищожат въздушната мощ на ПНС, но не успяха“, заяви Делаланд.

„Турците са разнообразили стратегията си, като използват пътища за изстрелване на дроновете си и чрез разпръскване на релейни антени по целия район между Триполи, Мисрата и (централния район на) Джуфра, за да разширят обхвата на своите дронове“, добави той.

Но независимо от това дали дроновете Wing Loong или „Байрактар“ печелят въздушната война, „дроновете не са самоцел“, ако сухопътните сили не напредват, заяви Делаланде.

Изправени пред статични фронтови линии на земята, ООН насърчава враждуващите страни да възобновят политически процес, който беше блокиран след като Хафтар започна офанзивата си.

Но Делаланд вярва, че „Хафтар не възнамерява да води преговори“ и смята, че въздушната война може да бъде спечелена.

„Той настоява Обединените арабски емирства да се ангажират по-нататък. Въздушните удари с „Мираж“ (самолети, принадлежащи на въздушните сили на ОАЕ) не трябва да се изключват през следващите седмици“, предупреди Делаланд.

От своя страна Анкара „вече не крие подкрепата си за Триполи, без пряко да ангажира собствената си въздушни сили“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!