Прогнозите за изборите в Австрия като цяло се оправдаха и Австрийската народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели убедително произведените днес предсрочни парламентарни избори с 37 процента от гласовете 3-4 процентни пункта повече от предвиденото от социолозите. Това сочат резултатите при преброени 46 процента от подадените бюлетини, съобщи националната информационна агенция АПА.

Австрийската социалдемократическа партия остава далеч назад с 22 процента, а на трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата с 16 процента. В парламента влизат още две партии – Зелените с 14 процента и либералната партия „Нова Австрия“ (НЕОС) с 8 процента.

В състава на Националния съвет (долната камара на парламента) влизат 183 депутати, които се избират само по партийни листи. Кандидат за място в парламента трябва да преодолее прага от 4%.

В републиката на този ден всички граждани над 16-годишна възраст, или според последните оценки на Министерството на вътрешните работи 6 696 996 души, имаха възможност да упражнят правото си на глас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!