В своя изява пред БНР днес говорителя на ЦИК Александър Андреев ни предупреди, че резултатите от изборите ще се точат мъчително и ще излязат бавно. По думите му изборите ще са тежки, защото отчитането на изборните резултати на повечето от местата ще бъде на 3 резултата при първия тур, а в големите градове като София, Варна могат да бъдат и до 4. Това щяло да забави обработването на протоколите както Секционните, така и Общинските избирателни комисии и да удължи процеса на приемане на протоколите.

При спомена за хаоса от предишни избори това предупреждение, месец преди вота, звучи като „подгряване“ на обществеността за възможни нови неразбории. Презастраховането явно се налага да се прави отрано, след като години наред ЦИК се съпротивляваше срещу въвеждането на машинно гласуване, което е по-сигурно, ефективно и трудно за манипулация, и то въпреки няколкото решения на съда по тази тема.

Андреев обаче ни успокои, че ЦИК ще направи всичко възможно, за да облекчи работата на комисиите при предаването на протоколите.

„Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. „добри нрави“, обобщи той.

В миналото сериозен проблем е била организацията при предаването на изборните книжа в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчаване на процеса, обясни говорителят на ЦИК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!