Световните сили се борят за разработването на така наречените „хирперзвукови“ оръжия, които се движат с няколко пъти скоростта на звука, като Франция се присъединява към надпреварата, в която досега водят Русия и Китай.

Хиперзвукови са ракетите, които се движат с над пет пъти по-голяма скорост от тази на звука (Мах 5 или около 6000 км/ч.), но са в състояние да маневрират в средата на полета, което ги прави много по-трудни за проследяване и обезвреждане, отколкото традиционните ракети.

Франция е четвъртата от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които се присъединяват към така наречената „невидим със скорост“ надпревара, след Китай, Русия и САЩ.

„Решихме да сключим договор за хиперзвуков планер – който може да се движи с повече от 6000 километра в час, заяви миналата седмица министърът на отбраната Флоранс Парли, обещавайки тестов полет до края на 2021 година.

„Много страни ги придобиват (хиперзвуковите оръжия) и ние имаме ноу-хау да ги развиваме. Вече не можем да си позволим да чакаме“, каза Парли, разкривайки проект V-MaX (експериментално превозно средство за маневриране).

През март миналата година руският президент Владимир Путин смая западните военни анализатори – и мнозина в Русия – като огласи планове за нов арсенал от хиперзвукови оръжия, които според него ще направят системите за противоракетна отбрана остарели.

Путин настоява, че оръжията ще бъдат използвани само за защита, но представянето му включваше видеомонтажи на ракети, пресичащи Атлантическия океан, които предизвикаха тревога сред членовете на НАТО.

Няколко месеца по-късно американският президент Доналд Тръмп заплаши да се откаже от ключовия договор за контрол над въоръженията с Москва.

Франция вече е извършила проучвания за двигателни системи за свръхзвукови полети като част от програмата за обновяаване на ядрения си арсенал на стойност 37 милиарда евро.

В рамките на проекта V-MaX, воден от ArianeGroup – съвместно предприятие между Airbus и френската Safran – ракетите ASN4G тип „въздух-земя“, които ще заменят тези със среден обсег на действие ASMP, би могло да бъдат конфигурирани да пътуват с хиперзвукова скорост.

„Тези (хиперпзвукови) оръжия биха могли да представляват мигновена заплаха за конвенционален или дори ядрен удар,“ пише в доклада си за 2017 г. Френския междуведомствен секретариат за национална отбрана и сигурност (SGDSN) за технологиите от следващо поколение.

Хиперзвуковите планери биха били издигани до края на земната атмосфера с ракета-носител и след това да се „плъзгат“ обратно към целта на земята.

„Целта е високоскоростна маневреност. Така тя се различава от балистичната траектория“, заяви френската Агенция за обществени поръчки и технологии за отбрана (DGA).

„След като се достигне началната скорост, можем да играем със скорост и височина, за да се движим нагоре и надолу, наляво и надясно, създавайки траектория, която е по-трудна за прихващане. И, добавят от агенцията: „Ако сме цел на отбранителна система, можем да управляваме избягващи маневри.“

През декември Кремъл шумно рекламира възможностите на новия си свръхзвуков планер, наречен „Авангард“. Оттам заявиха, че при тестовете междуконтиненталният снаряд е достигнал 27 пъти скоростта на звука – 33 000 километра в час или Мах 27 .

„При тази скорост нито една ракета не може да го свали“, похвали се вицепремиерът Юрий Борисов.

Също така, според съобщенията, Китай е провел няколко успешни теста от 2014 г. на планер, който може да достигне скорости между Мах 5 и Мах 10.

Хари Харис, бивш американски командващ за Тихоокеанския регион, призна миналата година: „Хиперзвуковото развитие на оръжията изпреварва нашето … ние изоставаме“.

Съединените щати, които разработват няколко хиперзвукови програми, също изучават възможността за създаване на космическа система за прехващане, в която орбитален космически кораб ще бъде снабден с ракети, които биха могли да унищожат идваща бойна глава, докато е в космоса.

„Сега САЩ ще коригират позицията си, за да се защитят срещу всякакви ракетни удари, включително с крилати и хиперзвукови ракети“, заяви президентът Доналд Тръмп през януари, огласявайки преглед на американската мрежа за противоракетна отбрана.

За Франция разработването и внедряването на устройство, което може да издържи на хиперзвукови скорости, представлява огромно предизвикателство. Френската агенция за отбрана DGA призна, че е имала „относително малко опит“ в тази област.

„Първата употреба вероятно няма да бъде след няколко години и ще бъде ограничена по отношение на полезен товар, полетно време и прецизност“, предупредиха от SGDSN.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!