пазар, Ухан
на снимката: пазарът на Ухан, откъдето тръгна заразата с коронавирус

Коронавирусната епидемия разкри недостатъци в системата на общественото здравеопазване в Китай, призна високопоставен здравен служител в събота, като заяви, че са в ход реформи за подобряване на механизмите за превенция и контрол на заболяванията в страната, предаде АФП.

Китай е изправен пред множество критики както вътре в страната, така и от множество чужди страни, като основните обвинения са, че епидемията от COVID-19 е била омаловажена, а данни за заболелите и самото заболяване са били прикривани умишлено от властите.

Вирусът за първи път се появи на животинския пазар в град Ухан, провинция Хубей, в нвачалото на декември. Оттогава той зарази близо четири милиона души по света, като до момента са починали повече от 270 000 заразени, а световната икономика търпи невиждан срив.

Пекин от своя страна настоява, че винаги е информирал своевременно и точно Световната здравна организация и други страни. В събота обаче Ли Бин, заместник-директор на Националната комисия по здравеопазване на Китай, направи признание и заяви, че здравната система не е била подготвена достатъчно да посрещне такава мащабна епидемия.

„Новото огнище на коронавирус беше голямо изпитание, което разкри, че Китай все още има недостатъци в своята основна система за превенция и контрол на епидемиите, системите за обществено здраве и други аспекти на реагиране на извънредна ситуация“, заяви Ли пред журналисти на брифинг.

По думите му китайското здравно министерство ще създаде „централизирана, единна и ефективна“ система, която ще му позволи по-бързо и ефективно да реагира на всяка криза в общественото здравеопазване в бъдеще.

„Длъжностните лица са обсъдили също и как да „модернизират“ системата за контрол и превенция на заболяванията, като използват изкуствен интелект, облачни изчисления и други технологии, които ще помогнат за по-точно прогнозиране на епидемиите и ще повишат готовността“, каза Ли

Той добави, че здравните власти обмислят да преразгледат законите за общественото здравеопазване, както и да засилят международния обмен, и „активно да участват в глобалното управление на здравеопазването“.

В петък Пекин заяви, че ще подкрепи преглед от ръководството на Световната здравна организация за глобалния отговор на огнището на коронавирус след като пандемията приключи. Реакциите дойдоха след като президентът на САЩ Доналд Тръмп засили критиките към Китай тази седмица, заявявайки, че вирусът „можеше да бъде спрян в Китай“.

Въпреки че епидемията избухна в Китай, вече 24 поредни дни властите не съобщават за нито един починал от коронавирус, страната постепенно възобновява дейността на училищата, а работниците масово се връщат по работните си места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!