Смъртоносният инцидент предизвика гневен протест /снимка: АФП/

Протестиращи граждани в Индия изпалзваха мъртъвци в протест срещу химически завод, за да поискат затварянето му. Причина за недоволството на хората е изтичане на токсичен газ, който уби най-малко 12 души преди дни, предаде АФП. Инцидентът стана в четвъртък през нощта в завод, разположен в пристанищния град Висакхапатнам, като стотици бяха ранени, а множество други изпаднаха в безсъзнание, докато се опитват да напуснат района на инцидента.

За днес бе насрочен повторен оглед от страна на държавните власти, които трябваше да направят инспекция на завода, собственост на южнокорейската компания LG Chem, но те бяха посрещнати от над 300 протестиращи. Разгневената тълпа носеще телата на три от жертвите на носилки и на инвалидни колички. Протестиращите настояваха заводът да бъде затворен, а семействата на загиналите – обезщетени.

Най-малко три деца са загинали при инцидента. В четвъртък зоната за евакуация около завода беше разширена и стотици жители бяха настанени извън жилищата си заради опасност от нов тецч на газ.

Шефът на държавната полиция Андхра Прадеш Гаутам Саанг заяви, че ситуацията в съоръжението сега е „под контрол“.

Властите преобразуваха разследването от инцидент в такова за убийство на повече от едно лице, а Индийският трибунал по околната среда вече глоби компанията с 6.2 милиона долара като предварително наказание преди края на разследването.

Според становище на компанията-собственик на завода към момента на инцидента той не е работел заради пандемията от коронавирус. Подозренията са, че течът е възникнал от газ, оставен в цистерна, която е прегряла.

LG Chem потвърди, че заводът за полистирол не е функционирал към момента на инцидента, но настоя, че в съоръжението има персонал за поддръжка.

Катастрофата предизвика спомени за огромната трагедишя, която беше причинена от голям теч в бензиностанция в индийския град Бхопал, при която загинаха най-малко 3500 души през 1984 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук