Владимир Чуков
на снимката: проф. Владимир Чуков

Покрай коронавируса събитията в Сирия останаха на по- заден план, но през последния месец и половина там има доста неочаквано развитие, особено в отношенията между съюзниците Москва и Дамаск, заяви арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за „Дебати.бг“. Той изтъкна, че има признаци, че режимът вече не е така удобен на Москва, защото тя има желание да започне да получава дивиденти от вложенията си в близкоизточната страна, с която руската политика се обвърза от 2015 година насам. В този контекст трябва да се разглеждат и появилите се в някои руски медии материали против режима на Башар Асад.

„Може би най-изненадващо е , че започнаха изключително силни атаки между руски медии, близки до собственика на фирмата „Вагнер“, Евгений Пригожин, срещу режима на Башар Асад. Т. е. започнаха да се оформят икономически групировки и интереси на тази основа. Официално Русия очевидно не е дала зелена светлина на промяна на режима в Сирия, но виждаме, че и Министерството на отбраната, и фирмата „Вагнер“ говорят за промяна в управлението на страната на основа на чисто икономически интереси. Те търсят вече да фактурират свои интереси в една държава, в която са инвестирали от септември 2015. Така че там нещата от месец и половина се завъртяха в една посока, която никой не очакваше“ – каза проф. Чуков.

Като друг пример за разместване на пластовете той посочи и безпрецедентното договаряне на сирийското правителство с фронта „Нусра“, което е направило възможно най-накрая, от осмия опит, да тръгне един руско-турски патрул по магистрала М4, тъй като зоните на юг от нея са контролирани именно от фронта „Нусра“. По думите на Чуков тази групировка вече не е сред приятелите на Турция поради несъгласието си с руско-турските договорености.

Според арабистът се наблюдава и съществен натиск върху кюрдите, които са ориентирани към ПКК в Турция и тези, които симпатизират на кюрдската автономия в северен Ирак, да тръгнат по пътя на съставяне на единно политическо тяло, което да ги представя в един бъдещ политически процес в Сирия.

Цялото интервю с проф. Чуков може да прочетете утре на страницата на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!