Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Президентът Владимир Путин заяви днес, че Русия – един от най-големите производители на петрол и газ в света – се стреми към въглеродна неутралност до 2060 г.

„Русия на практика ще се стреми към въглероден неутралитет на своята икономика“, каза той на енергийния форум в Москва. „И ние поставихме срок за това – не по-късно от 2060 г.“

Говорейки за бъдещия енергиен пазар в света, Путин добави:

„Ролята на петрола и въглищата ще намалее“.

Въпреки че руският президент беше известен с години продължаващият си скептицизъм по отношение на предизвиканото от хората глобално затопляне, през последните месеци той се промени. Обещанието за въглеродна неутралност следва по-амбициозна стъпка през юни, когато Путин нареди на правителството си да разработи план за намаляване на въглеродните емисии под нивото на Европейския съюз до 2050 г.

„Планетата се нуждае от информирани, отговорни действия от страна на всички участници на пазара – както производители, така и потребители – съсредоточени в дългосрочен план, в интерес на устойчивото развитие на всички наши страни“, каза Путин.

В момента Русия е четвъртият по големина емитер на въглерод и критиците казват, че прави далеч недостатъчно за справяне с кризата. Според много учени Русия – особено нейните сибирски и арктически региони – е сред страните, които са най-изложени на изменението на климата.

Президентът призова за стабилизиране на пазара на природен газ.

Говорейки на форума „Руска енергийна седмица“ в Москва, Путин каза, че е „много важно“ да се „предложи дългосрочен механизъм за стабилизиране на енергийния пазар“ в това, което той нарече „трудна ситуация“.

Някои в Европа обвиняват Русия за повишаването на цените на газа, като казват, че Москва умишлено не увеличава доставките, за да притисне Европа за по-дългосрочни договори и за сертифициране на противоречивия газопровод „Северен поток-2“.

Но днес Путин обвини „системните недостатъци“ на европейския енергиен пазар и отхвърли критиките, казвайки, че „някои се опитват да припишат грешките си на други“.

Руските служители многократно казват през последните седмици, че доставчиците изпълняват задълженията си по договорите с европейски купувачи.

Руският енергиен министър заяви по-рано днес, че ще са необходими нови договори за увеличени доставки в Европа.

„Ако има искания, това ще бъде само чрез установяване на нови договорни задължения“, каза Николай Шулгинов, описвайки Русия като „надежден доставчик“.

Путин заяви също, че Русия е „готова“ да увеличи износа на газ, като заяви, че доставките ще се увеличат с „колкото нашите партньори поискат от нас“.

Русия, която доставя повече от 1/3 от европейския газ, заяви, че бързото пускане на тръбопровода „Северен поток-2“ ще помогне за борба със скока в цените.

Газопроводът през Балтийско море – критикуван от някои западни страни като геополитическо оръжие – ще удвои доставките на природен газ от Русия до Германия. Но критиците твърдят, че наскоро построеният тръбопровод ще лиши Украйна – ключов съюзник на ЕС – от транзитни такси.

Украинският президент Владимир Зеленски тази седмица призова Европа да разработи „обща дългосрочна визия за енергийната сигурност на Европа“. Москва не е резервирала допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна за Европа за октомври, което поражда опасения. Русия отрича, че притиска клиенти, заявявайки, че трябва да попълни собствените си резерви за зимата, преди да изпрати доставки в Европа. Но цените на газа в Европа и Обединеното кралство се повишиха миналата седмица до рекордни върхове.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук