авторско право

Еврокомисарите ще приемат на днешното си заседание набор от инструменти, с които да реагират на повишаването на цените на енергията, съобщава БНР.

Колегиумът на комисарите ще изготви комюнике, в което ще анализира ситуацията в момента, мерките в краткосрочен аспект, които да бъдат предприети в страните-членки, както и стъпките за по-голяма устойчивост на енергийните системи в средносрочен план.

Източник от Европейската комисия припомни, че на този етап има повишаване на цените на енергията на едро с над 200 на сто. Както вече отбеляза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, те ще растат до април, като после се очаква да спадат, но ще бъдат променливи до края на зеления преход.

„Това е знак, че трябва да ускорим прехода ни към зелена енергия, тъй като сме силно зависими от вноса на твърди горива. 97 на сто от нефта и 90 на сто от газа също са внос“, припомнят от Комисията.

Оттам смятат, че трябва да се подпомогнат енергийно бедните. Мерките трябва да бъдат обратими и да не подлагат на риск прехода към зелена енергия.

Припомняме, че в Европа цените на природния газ скочиха почти 600% през тази година. Някои от причините са поддържането на ниски нива на съхранение, увеличеното търсене и инфлацията. Това породи и опасения за предстоящия зимен сезон.

Освен в Европа, в САЩ, фючърсите на природен газ наскоро достигнаха 12-годишни върхове. А цените на петрола за кратко достигнаха най-високите си стойности от почти седем години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!