газ

Повишаването на цените на енергията причини тревога сред европейските лидери и предизвика трусове на световните пазари. Това породи опасения за предстоящия зимен сезон, а на помощ може да се отзове богатата на газ Русия.

Цените на петрола в САЩ за кратко достигнаха най-високите си стойности от почти седем години, а цените на природния газ са на рекордни нива. Китай и други по-големи потребители се борят да се справят с търсенето, което се възстанови по-бързо от очакваното, след спада по време на COVID кризата.

В Европа цените на природния газ скочиха почти 600% тази година. Една от причините са опасенията, че сегашните ниски нива на съхранение ще бъдат недостатъчни за зимата. В САЩ, фючърсите на природен газ наскоро достигнаха 12-годишни върхове.

Несигурността от това дали нарастващите цени на енергията ще стимулират инфлацията и ще повишат лихвите, засегна световните пазари на акции и облигации в Европа. Това се забелязва най-много във Великобритания, където няколко енергийни компании се сринаха в резултат от скока на цените.

Докато потребителите са изправени пред огромни сметките, цените на енергията застанаха начело на политическата програма на Европейския съюз в сряда.

„Мисля, че трябва да бъдем много ясни, че цените на газа скачат до небето“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призовавайки да се обърне отново внимание на възобновяемите енергийни източници.

ЕС, който внася 90% от газа си, отбелязва, че Русия не е последвала примера на друг основен доставчик, Норвегия, в увеличаването на доставките, каза фон дер Лайен във вторник.

Президентът Владимир Путин заяви в сряда, че Русия увеличава доставките на газ за Европа и е готова да стабилизира пазара. Заместник-изпълнителният директор на руската газова компания Газпром бе цитиран, че продължава да изпомпва природен газ от подземни хранилища в Русия. Освен това от Газпром заявиха тази седмица, че ще дадат приоритет на родния си пазар пред продажбите за износ, тъй като се очаква студена и снежна зима.

Някои парламентаристи от ЕС твърдят, че от „Газпром“ умишлено не са увеличили доставките на газ, за ​​да се лобира за бързото одобрение на „Северен поток 2“, новопостроеният газопровод, който ще изпраща руски газ в Германия. САЩ и някои европейски държави се противопоставят на проекта, заявявайки, че той ще направи ЕС още по-зависим от руското гориво.

Русия многократно отрича всяка политическа програма.

„Русия няма абсолютни никаква роля в случващото се на газовия пазар“, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери.

Какви са следващите стъпки

Министрите на ЕС обсъдиха дали блокът трябва да започне съвместно да купува газ, за ​​да подобри позицията си при договаряне и да формира стратегически резерви за доставки.

„Няма съмнение, че трябва да предприемем политически мерки“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън в дебат по въпроса в Европейския парламент. Някои правителства на ЕС вече въведоха национални субсидии и други мерки, заявявайки, че това е най-добрият начин да предпазят потребителите от високите сметки.

Симсън каза още, че подземните складове за газ са пълни на 75% в цяла Европа и страните имат достатъчно за покриване на зимните нужди, но че ценовият скок показва необходимостта от бързо преминаване към възобновяеми източници.

Въпреки думите на Симпсън запасите от газ в ЕС са на 10-годишно дъно. А във Великобритания, която напусна ЕС и където около 80% от домовете се отопляват с газ, капацитетът за съхранение в момента е еквивалентен на около 4-5 дни от търсенето на газ през зимата, в сравнение с преди, когато е бил 15 дни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук