Пакистан земетресение

Около 20 души са загинали, а повече от 200 са били ранени, след като югозападен Пакистан е бил засегнат от земетресение. Спасители са се опитвали да достигнат до миньори, за които се съобщава, че са попаднали в капан под земята.

Много от жертвите са загинали при срутването на покриви и стени след земетресението с магнитуд 5,7 в провинция Белуджистан, като прекъсването на електрозахранването е принудило здравните работници да обслужват ранените на светлината на фенерчета.

Пакистан
На снимката: Прехвърлят пострадали от земетресението в болница в Квета, Пакистан.

Най-тежко засегнатият район е отдалеченият планински район Харнай, където липсата на асфалтирани пътища, електричество и покритие на мобилните телефони възпрепятства спасителните дейности.

Вътрешният министър на Белуджистан Мир Зия Уллах Лангау съобщи за 20 смъртни случая.

Сред 20-те загинали има една жена и шест деца, съобщи за АФП Сухаил Анвар Хашми, високопоставен служител на провинциалното правителство в Харнай. Той добави, че „повече от 200 души са ранени“.

„Има сведения, че около 15 миньори са блокирани в мина в покрайнините на града вследствие на земетресението“, добави той.

В Пакистан е обичайно миньорите да работят през нощта, когато температурите са по-ниски.

Към мината е изпратен спасителен екип, а за подпомагане на спасителните дейности и евакуация на ранените се очаква да бъдат изпратени хеликоптери.

Твърде вероятно е броят на жертвите може да нарасне.

Повечето от ранените са със счупени крайници. Най-малко 40 души са с критични наранявания.

Пакистан се намира на границата, където се срещат Индийската и Евразийската тектонична плоча, което прави страната уязвима на земетресения.

Припомняме, че през 2015 г. при земетресение с магнитуд 7,5 в Пакистан и Афганистан загинаха почти 400 души в пресечен терен, който възпрепятства усилията за оказване на помощ.

Страната беше засегната и от земетресение с магнитуд 7,6 през 2005 г., при което загинаха над 73 000 души, а около 3,5 млн. останаха без дом, главно в контролирания от Пакистан Кашмир.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук