Асоциацията на хореографите в България раздаде първите си годишни награди „Златна муза”. На 29-и април, световният ден на танца, в Зала 1 на НДК се проведе специална церемония. Наградите бяха връчени в общо  10 категории.  Отличените получиха наградни статуетки, дело на шуменския скулптор Валери Желязков. Те  са с височина около 30 см, изработени от полиран бронз. Церемонията включваше  много живи изпълнения от различните жанрове на танцовото изкуство. Включиха се Ансамбъл „Българе”, балета на Русенска опера, изпълнителите Крис и Велин, Албена Вескова, танцова формация „Елика”, Владимир Величков – кавалджия, VOLT Show, VS DANCE Breakers, балет Дива и студенти от Югозападният университет „Неофит Рилски”.

 1. Награда за хореография в областта на българския танцов фолклор – проф. Николай Цветков – Македонската картина от спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе”
 2. Награда за хореография в областта на класическото балетно изкуство – Веса Тонова – хореография на балета „Лебедово езеро“
 3. Награда за хореография в областта на модерното танцово изкуство- Кремена Шопова –„Падащи звезди”
 4. Награда за хореография в областта на детското танцово изкуство -Костадин Низамов – „Дражевски игри”
 5. Награда за преподавателска дейност в областта на хореографията- Ивайло Иванов
 6. Награда за изследователска дейност в областта на хореографията- Ана Илиева
 7. Награда за оригинална музика към хореографска постановка – Петьо Кръстев – Македонската картина от спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе”
 8. Награда за оригинални костюми към хореографска постановка- Стефан Роглев-VOLT Show
 9. Награда за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство – доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”
 10. Награда за цялостно творчество- Иван Тодоров- Попето
 11. Награда за хореография в областта на съвременен танц за млади творци -Лора Пехливанова – Музей на съзнанието

Асоциацията на хореографите в България е учредена на 31 януари 2015г. Неин председател е хореографът Христо Димитров – създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. АХБ работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия, провежда обучения на специалисти в областта на танца и издава сертификати за правилна методика на преподаване в школите и клубовете за български народни танци. Заедно с Фондация „Българе“, АХБ е сред инициаторите и съорганизаторите на предстоящия Първи международен фестивал за танцово изкуство – Кранево 2017, който ще се проведе в популярното черноморско селище от 2 до 7 юни тази година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!