Борислав Сарафов
На снимката: Борислав Сарафов

„Считаме, че предложените законови изменения са противоконституционни. ако те бъдат приети в този си вид, Конституционният съд (КС) ще бъде сезиран“. Това каза днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в отговор на въпрос дали прокуратурата ще сезира КС, ако бъде приет предложеният от Министерски съвет законопроект, предвиждащ създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Той коментира темата преди заседание на правната комисия, където на първо четене ще се разискват тези предложения.

„Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, не могат да бъдат саморазправа“, каза Сарафов, цитиран от БТА.

По думите му, още в първите дни, ако подобен законопроект бъде приет, ще последват поне 70-80 сигнала, всеки един от които ще е основание, според предложените промени, да се образува наказателно производство срещу главния прокурор, дори да няма никаква фактология и доказателства в сигнала.

Сарафов отбеляза, че някои негови колеги смятат, че с предложения пакет от изменения в НПК и ЗСВ се прави опит за овладяване на съдебната система. Според него и сега главният прокурор не е безотчетен и има механизъм за търсене на отговорност.

Механизмът предвижда наказателен съдия от Върховен касационен съд, от Апелативен или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това.

„Този прокурор ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ще се определяна случаен принцип от списък, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, ако е дал преди това съгласие за това“, обясни министърът на правосъдието Крум Зарков на 21 декември 2022 година, когато представи законопроекта. Вижте повече.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук