Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Министерският съвет взе решение за одобрение на промени в Част пета на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където ще се създаде нова глава с наименование „Особени правила за разглеждане на дела за престъпление от общ характер, извършени от главния прокурор или срещу негов заместник“, посочи Зарков след днешното заседание на правителството.

Механизмът предвижда наказателен съдия от Върховен касационен съд, от Апелативен или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това.

„Този прокурор ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ще се определя

на случаен принцип

от списък, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, ако е дал преди това съгласие за това“, обясни министърът на правосъдието.

По думите му се въвежда и вътрешнопрокурорски контрол над действията на този специален прокурор. Контролът ще бъде извършван от друг наказателен съдия от Върховния съд, който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, но след като има вече повдигнато обвинение.

„Предлага се разследващи органи в тези случаи да бъдат разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи и разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите. Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще са подсъдни, като първа инстанция, на Софийския градски съд, а отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции“, посочи още Зарков.

Той съобщи, че се предвиждат и мерки за повишаване на отчетността на главния прокурор. „Със съпътстващи изменения в Закона за съдебната власт се предвижда намаляването от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), необходимо за

предсрочно освобождаване

или временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председателите на двете върховни съдилища, но там ще има и допълнителни изисквания“, обясни министърът.

С тези поправки в НПК

България отговаря на препоръки

по Механизма за сътрудничество и проверка, на препоръки за годишния доклад за върховенството на закона в ЕС, на препоръки на Службата за подкрепа за структурни реформи, на препоръки на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като „Венецианската комисия“, на множество резолюции на Комитета на министрите, посочи Зарков.

С този закон страната ни ще отговори на

над 70 осъдителни решения,

за които сме били осъждани от Европейския съд за правата на човека.

„От днес на ход са народните представители, тъй като законопроектът ще бъде внесен в съответствие с така взетото решение“, каза в заключение министърът на правосъдието.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук