НАТО
Снимката е илюстративна

В случай на конфликт между Русия и прибалтийските страни, НАТО ще превземе ексклава Калининград за два дни, съобщава РИА „Новости“, като цитира китайска медия. Сценарият е катастрофален, защото, според автора на китайската статия, в отговор през следващите 5 дни Русия ще нанесе удари по 5-8 европейски столици и конфликтът от регионален ще ескалира в глобален.

Китайската публикация се базира на скорошен доклада на анализатора на Джеймстаунския фонд Ричард Хукър, който прави заключението, че военна агресия срещу балтийските държави ще струва на Русия Калининград. Специалистът обаче не е уточнил по какъв причина би могъл да започне подобен конфликт. Той дори препоръча в НАТО да помислят за отнемане на Калининград от Русия.

Публикацията естествено предизвика остра реакция в руските политически кръгове, които реагираха като опарени. Макар и да е видно, че стратегически погледнато положението на Калининград не е добро от гледна точка на отбраняването му, руски парламентаристи контрираха, че превземане е невъзможно.

Сенаторът Сергей Цеков направи паралел с плановете на Хитлер да вземе бързо Севастопол и предупреди, ча „на който му мине това през главата, няма да дочака бързото превземане“.

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов пък се пошегува с доклада на Хукър, че заслужава наградата „Небюла“ за научна фантастика, пише РИА „Новости“.

Най-разумна изглежда оценката на сенатор Алексей Пушков, който казва, че „НАТО няма шансове за бързо вземане на Калининград без риск от разрастване на конфликта“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук