Светът такъв, какъвто беше преди войната в Украйна – за това мечтаят толкова много хора в Европа, в самата Украйна, но и в Русия. И онези кремълски политици, които се преструват, че са готови да преговарят за мир, но – видите ли – украинците и Западът не искали, всъщност се заиграват тъкмо с този копнеж на хората: да живеем отново в онзи свят отпреди войната, без смърт и разрушения, без санкции и главозамайващи цени на горивата.

Светът никога повече няма да бъде същият

Ала светът никога повече няма да бъде същият. И това няма да се промени дори ако оръжията начаса замлъкнат. Защото войната в Украйна не е причината за сегашния конфликт около бъдещия световен ред. Войната е последица от този конфликт. Русия иска да разруши световния ред, който се основава на законите и на ценностите – иска да го разруши с всички средства. А Китай, Иран, Северна Корея и други бандитски държави всячески подпомагат Москва.

И понеже е така, глобалната конфронтация ще продължи. Нещо повече: става дума за една необявена Трета световна война, която Владимир Путин и други диктатори налагат на човечеството и на своите собствени съотечественици. А демократичните държави не могат да игнорират този конфликт, те не могат да си заровят главата в пясъка. Защото ако го направят, това би върнало човечеството в епохата на варварството – в един свят, където важи единствено волята на по-силния, а индивидуалните човешки права нямат никакво значение.

Ако спечели войната срещу Украйна, Русия ще продължи агресията си другаде: в Молдова, в Казахстан или в Беларус. Това ще даде допълнителен кураж и на Китай да използва още повече насилия срещу инакомислещите и малцинствата: в Хонконг, в Тайван, в Южнокитайско море. А и режимът на аятоласите в Иран ще зареже всякакви скрупули и ще увеличи както репресиите срещу собствения си народ, така и агресията срещу други държави в Средния и Близкия изток.

За щастие, валиден е и обратният извод: ако Русия изгуби тази война, тогава Китай, Иран, Северна Корея и други безправни държави навярно ще станат по-предпазливи.

Изобщо не е случайност, че тъкмо Иран доставя бойни дронове на Путин. Аятоласите добре знаят, че дните на режима им ще са преброени, ако Путин изгуби нападателната си война. Защото, поради санкциите, Иран продава своя петрол главно на Русия и на Китай. И ако тези клиенти отпаднат, тогава икономическите основи на терористичния режим в Техеран ще рухнат. Да не говорим, че една украинска победа ще окрили и демонстрантите в Иран.

Цивилизованият свят не бива да кляка пред диктаторите

Така изглеждат нещата – всичко в сегашния свят е взаимосвързано. И тъкмо поради това Путин не бива да спечели. Цивилизованият свят не бива да кляка пред диктаторите. НАТО трябва масивно да се въоръжава – независимо от изхода на войната в Украйна. ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и останалите им съюзници не бива и занапред да проявяват досегашната наивност, не бива да изпадат в тежки икономически зависимости от суровини, експортни пазари или стокови вериги, независимо дали насреща си имат такъв голям пазар като Китай.

Да, няма съмнение: украинците се бият на първо място за своята свобода, за своята страна, за своите семейства. Но в същото време в един свят, където коалицията на Злото воюва срещу свободните общества, украинците се борят и в името на всички онези, които държат на демокрацията и човешките права.

Ето защо Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна – финансово, военно, морално и политически. А Путин трябва да бъде спрян. Защото докато той е на власт, мир не може да има и няма да има.

Текстът е препубликуван от „Дойче веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук