Тома Биков
На снимката: Тома Биков

Тази сутрин народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви в ефира на NOVA телевизия, че партията му, която спечели изборите на 2 октомври, има за най-голяма задача да даде „някакво решение на политическата криза“, като посочи, че „това не би могло да стане без участието на „Демократична България“. Той каза още, че ДБ са „ключът към това управление“, а по думите му „това се знае преди изборите“.

Вчера и Делян Добрев, настоящ народен представител и бивш министър на енергетиката от ГЕРБ, каза, че „ГЕРБ трябва да започне преговори с „Демократична България” още преди връчването на първия мандат“, в свое интервю за NOVA.

Преди дни пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите на ГЕРБ-СДС да подкрепят предложението на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове, където урните с бюлетини да бъдат отнасяни след края на изборния ден.

След това Радомир Чолаков от ГЕРБ – председател на парламентарната Комисия по правния въпроси в настоящия парламент, каза, че това би бил „голям жест към „Демократична България“ от страна на партията му.

Периодично различни представители на ГЕРБ настояват, че искат да правят управление с „Демократична България“, която обаче още от първия ден след изборите казва и повтаря, че няма намерение да подкрепя мандата на ГЕРБ по никакъв начин.

Защо тогава ГЕРБ така устойчиво настояват, че искат да управляват именно с формацията на Христо Иванов и Атанас Атанасов?

Говорейки за ДБ като за ключ към управлението, Тома Биков казва още, че „ако (ДБ, бел. ред.) не влязат в ролята си на ключ за решаване на политическата криза, просто ще се намери друг ключ на следващи избори“. И може би тъкмо това е причината ГЕРБ да казват, че искат управление именно с „Демократична България“ – търсят кого да обвинят, ако управление няма. Дали ще има управление, изглежда на практика предрешено – стига обаче хартиената бюлетина да бъде върната преди нови избори, което също изглежда силно вероятно в нетолкова далечното бъдеще.

Не е ясно обаче дали ГЕРБ изобщо желае да сформира управление. Партията на Борисов има такава възможност – ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ биха могли да оформят мнозинство, стига да имат желание. Дори и без партията на Стефан Янев, мнозинство пак би могло да има.

ГЕРБ обаче настоява на управление с „Демократична България“, която очевидно казва, че няма намерение да подкрепя управление с мандат на ГЕРБ. Това е като произволен депутат да разказва, че иска да се ожени, стига да е за Анджелина Джоли – знае, че вероятността е нищожна, но въпреки това настоява, че иска да се ожени, докато всъщност едва ли има такива намерения, предвид нищожните възможности.

Изводът е следният – ГЕРБ вероятно вдига пушилка около намеренията си да състави кабинет, стига ДБ да участват в него, а всъщност цели да внуши, че вината от провала е на „Демократична България“. Така партията на Борисов почти сигурно си осигурява нови избори – с хартиен вот и без толкова много машини.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук