полет, отменен, самолет

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света към 9 часа на 21 март.

Република Северна Македония – Към момента летище „Скопие“ продължава да е затворено. Възможно е да бъде отворено извънредно само за полети с цел евакуация на граждани на Република Северна Македония от други страни.

Сухопътна граница с България:

ГКПП Деве Баир – Гюешево – функционира в режим на извънредна ситуация. Пропускат се пътници и автомобили с цел евакуация. Пропускат се товарни автомобили, превозващи стоки. Този ГКПП е един от определените за вход на граждани на Република Северна Македония, пристигащи от рискови държави.

Сухопътна граница със Сърбия

ГКПП Табановце – Прешево – функционира в режим на извънредна ситуация. Пропускат се само товарни автомобили, превозващи стоки със специални разрешителни. Пропускат се със специални разрешителни на изход от Сърбия и на вход в Република Северна Македония пътници и автомобили с цел евакуация;

ГКПП Пелинце – Прохор Пчински – затворено;

ГКПП Сопот – Стрезовце – затворено.

Сухопътна граница с Косово:

ГКПП Блаце – функционира в режим на извънредна ситуация. Пропускат се само товарни автомобили, превозващи стоки със специални разрешителни. Пропускат се със специални разрешителни на изход от Сърбия и на вход в Република Северна Македония пътници и автомобили с цел евакуация;

ГКПП Волково – затворено;

ГКПП Яжинце – затворено

ГКПП Гора – затворено

Сухопътна граница с Албания

ГКПП Блато – затворено.

Испания – В едноседмичен срок най-късно до 26 март на цялата територия на Испания ще бъдат затворени всички хотели и туристически места за пренощуване. Това обяви испанското правителство с нов указ от 19 март вечерта.

Нидерландия – На територията на Нидерландия се допускат само граждани на ЕС и страните от Шенгенското пространство, както и на членове на техните семейства; на граждани с разрешения за пребиваване в Нидерландия; на медицински работници; шофьори на товарни автомобили; дипломати и гранични служители. Допускане на граждани на трети страни се прави само в изключителни случаи.

Мярката е в сила на този етап до 6 април 2020 г. Продължава да е в сила въведената забрана за пътнически полети до Нидерландия от следните рискови държави: Китай (вкл. Хонг Конг), Иран, Италия и Южна Корея. Мярката е в сила от 18:00 ч. на 13 март 2020 до 18:00 ч. на 27 март 2020 г.

Към днешна дата при евентуално пристигане в Нидерландия, българските граждани подлежат на спазване на национално въведените в Нидерландия превантивни мерки за ограничаване разпространението на вируса COVID – 19. В този смисъл, те не подлежат на карантиниране при липса на болестна симптоматика. Към момента не съществуват и пречки за транзитен престой в Нидерландия на български граждани.

Възможен начин към момента за завръщане от Нидерландия до България на българските граждани и на постоянно пребиваващите в България чужденци е по въздух като възможностите в тази насока започват поетапно да намаляват (директни полети по маршрута Амстердам – София на „България Еър“, както и директни полети по маршрута Айндховен – София на „Уиз еър“ и „Раъйън еър“). Евентуален опит за пътуване по суша на български граждани от Нидерландия до България би бил силно затруднен поради въведените гранични рестрикции от съседни и близки до Нидерландия държави (с някои изключения за товарните превози).

Кралство Белгия – Летищните власти на летище „Завентем“ в Брюксел съобщават, че пътниците няма автоматично да бъдат поставени под карантина, в случай че се прибират от рискова зона. Хората, пристигащи от засегнатите райони, преминават медицински прегледи на място преди да им бъде позволено да пътуват. На пътници, които показват симптоми на коронавирус, ще бъде отказано да пътуват. Пътниците, които са останали в Брюксел и са в добро здраве, ще могат да пътуват. Ако бъде докладван подозрителен случай от екипаж на полет, медицински екип е готов да прегледа засегнатия пътник и да го прехвърли в специализирана болница. По подобие на декларациите попълвани на летище „София“ и в Белгия е въведена Карта за локализация на пътници. Целта е при възникнала необходимост пътуващите и съответните служители контактували с тях да бъдат информирани.

Финландия – От 0.00 ч. на 19 март Финландия затвори външните и вътрешните си граници до 13 април, въвеждайки ограничения на граничния трафик с Швеция, Естония, Норвегия и Русия. Допускат се само финландски граждани и членове на техните семейства, граждани на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членове на техните семейства, с адресна регистрация във Финландия, както и граждани на трети страни, пребиваващи във Финландия с разрешение за пребиваване, прибиращи се в страната. След завръщането им те ще бъдат поставени под карантина за следващите 14 дни.

Гранични пунктове, отворени за пътници:

-Летища Хелзинки-Вантаа, Турку и Мариенхамн;

-За финландски граждани, връщащи се от чужбина и граждани на ЕС: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa и Vartius;

– Пристанищата на Хелзинки, Мариенхамн, Турку и Вааса остават отворени за финландски граждани, връщащи се от чужбина и граждани на ЕС в транзит.

Швеция – Заради липсата на директни полети между Швеция и България, най-препоръчително е да се използва въздушен транспорт с транзитно преминаване през Германия (летищата във Франкфурт и Мюнхен). До тези две летища се изпълняват редовни полети от Швеция. Други възможни алтернативи (по-малко препоръчителни) са с трансфер в Цюрих и Брюксел, до където има ежедневни полети от Стокхолм.

САЩ – Информация за авиокомпаниите и летищата, които обслужват:

DELTA Airlines

DELTA извършва полети веднъж дневно от: Атланта до Амстердам, Лондон/Heathrow, Париж/Charles De Gaulle; от Детройт до Амстердам и от Ню Йорк/JFK до Лондон/Heathrow.

United Airlines

United извършва полети от Ню Йорк/Newark до Франкфурт, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Париж, Амстердам (по един полет дневно) и до Лисабон – по 4 полета седмично; от Вашингтон/Dulles до Франкфурт (по един полет дневно) и от Сан Франциско до Франкфурт и Мюнхен (по един полет дневно).

American Airlines

American извършва по един полет дневно от Далас/Fort Worth International Airport до Лондон-Heathrow и от Маями до Лондон-Heathrow.

Air France

До 22 март, неделя, включително, Air France ще изпълнява полети от Ню Йорк/JFK веднъж дневно, след което три пъти седмично (сряда-петък-неделя), както и от Лос Анджелис до Париж/Charles de Gaulle, веднъж дневно до 22 март, неделя, след което три пъти седмично (понеделник-четвъртък-събота).

До 22 март, неделя, включително, ще бъдат изпълнявани полетите от Атланта, Чикаго, Сан Франциско, Вашингтон и Маями, след което ще бъдат преустановени.

KLM

До края на март KLM ще се изпълнява полети от Сан Франциско, Маями и от Вашингтон/Dulles до Амстердам, но с прогресивно намаляващ график, след което ще бъдат преустановени.

След 30 март KLM ще поддържа всеки ден полет до Ню Йорк и три пъти в седмицата до Атланта, Лос Анджелис и Чикаго. Тези полети се изпълняват и в момента.

Lufthansa

Lufthansa ще поддържа полети всеки ден от Ню Йорк/Newark и от Чикаго до Франкфурт до 22 март, неделя, включително. От 23 март полетите ще бъдат три пъти седмично.

Swiss

До 22 март, неделя, включително, Swiss ще поддържа един полет дневно от летище Ню Йорк/Newark до Цюрих. След това полетът ще се изпълнява три пъти седмично.

Полетите от Чикаго до Цюрих се спират от 23 март, понеделник.

Iberia

До 27 март Iberia ще изпълнява полети до Мадрид от Ню Йорк (всеки ден), Чикаго (всеки ден, без понеделник и вторник), Маями (всеки ден, без вторник), Бостън (на 21 март) и Лос Анджелис (на 21 март).

Virgin Atlantic

След 25 март Virgin ще лети всеки ден от Ню Йорк/JFK и Лос Анджелис/LAX до Лондон/Heathrow.

SAS

SAS ще продължи да лети по съкратен график между Ню Йорк и Копенхаген, Чикаго и Копенхаген и Ню Йорк и Стокхолм.

Alitalia

Alitalia поддържа все още полети от Ню Йорк/JFK до Рим (FCO) – обикновено два пъти дневно, а в някои дни – веднъж)

British Airways

British поддържа полети до Лондон/Heathrow веднъж дневно от Ню Йорк/JFK, Маями и Сан Франциско.

Austrian Airlines, Brussels Airlines, TAP Portugal, La Compagnie, Finnair и Iceland Air – всички полети на тези авиокомпании от САЩ са преустановени.

По-подробна информация се съдържа на интернет страниците на съответния превозвач.

Индия – Изтичащите в периода 13 март -15 април визи на чужденци ще бъдат удължени от миграционните служби (FRRO/FRO) без заплащане на такса до 15 април. Ако в този период те пожелаят да напуснат страната няма да им се налага глоба за просрочване на визата. Полицията в столицата Делхи издаде разпореждане към гражданите, да се въздържат от излизане, да не участват в събиране на места с близък контакт на над 5 души, в т.ч. за протести.

Шри Ланка – Екипажите на пристигащите кораби ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни. От 20 март от 18.00 ч. до 6.00 ч. на 23 март се въвежда комендантски час. Всички скоростни пътища ще бъдат затворени за автомобили от 16,00 ч. на 20 март. Всички ж.п. превози ще бъдат спрени от 15,30 ч. на 20 март и ще бъдат възобновени в 6.00 ч. на 23 март.

Непал – Чужденците, които не могат да се върнат в страните си поради ограничения на пътуванията, трябва да кандидатстват за удължаване на визите си. Въпросът се координира от МВР и МВнР.

Правителството реши да забрани всички международни полети до и от Непал от 22 до 31 март. На всички гранични пунктове от Индия и Китай е въведен задължителен здравен скрининг. От 23 март всички автобусни услуги на дълги разстояния също ще бъдат спрени до по-нататъшно уведомление. Чужденците, които не могат да се върнат в страните си, поради ограничения на пътуванията, следва да кандидатстват за удължаване на визите си.

Саудитска Арабия – Забранено е влизането на поклонници и извършването на молитва във външните дворове на Голямата джамия в Мека и на Джамията на пророка в Медина. Единствено Двете свещени джамии бяха освободени от забраната за достъп на хора до молитвените помещения, наложена на 17 март.

Преустановява се работата на целия обществен публичен транспорт в Кралство Саудитска Арабия (вътрешни полети, автобуси, таксита и влакове), което влиза в сила от 6 часа на 21 март 2020 г. за срок от 14 дни. Забраната не се отнася до някои сектори като здравни услуги и превоз при осигуряването на основните стоки и услуги – храна, електроенергия, вода и комуникации, въздушен товарен превоз, товарни кораби и необходими трансфери.

Полети, свързани с хуманитарна помощ, самолети за медицинска евакуация и частни полети, също са изключение от тези нови мерки с необходимо разрешение за такива пътувания от органа на гражданската авиация, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. Преустановени са всички международни пътнически полети от и до Кралство Саудитска Арабия за период от две седмици, считано от 15 март 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук