Руслан трад 2
На снимката: Руслан Трад, журналист

Саудитска Арабия и останалите арабски страни, които прекратиха отношенията си с Катар, в петък публикуваха списък с 13 искания за прекратяване на кризата.  Те настояват съседът им от Залива да закрие телевизия „Ал Джазира“, да прекъсне дипломатическите си отношения с Иран и да затвори турската военна база на своя територия.

Защо обаче точно „Ал Джазира” и какво общо има телевизионния канал с тероризма, в който арабските страни обвиняват Катар? Потърсихме коментар по темата от журналиста Руслан Трад.

„Едно от изискванията е закриването на телевизионния канал „Ал Джазира”, защото това е един от най-големите инструменти за влияние на Катар. Най-голям гняв предизвиква арабската версия на телевизията. Важно уточнение е, че за нашата аудитория тук, както и за западна Европа и за САЩ, „Ал джазира” пристига в англоезичен вариант. Той обаче е много по-различен от арабския. Това са две съвсем различни редакции. Арабският вариант на телевизията е изключително антисаудитски настроен през годините. Това бе прието като лична обида от страна на Саудитска Арабия. Има критики към саудитското кралско семейство, критики към бахрейнското управление. И именно от тези две страни дойде искането за закриването на „Ал Джазира”. Има още няколко медии, които са включени в този списък. Те обаче са главно англоезични. А причината, поради която се иска тяхното спиране е, че Катар ги финансира.

В инструментите за влияние на Катар, медиите са едно много основно перо. Катар не разполага с голяма армия, не разполага с голямо население. Тя има две неща – газ и медии. Така закриването на „Ал Джазира” ще бъде абсолютен удар върху Катар. Освен това през годините телевизията се превърна в основна медия, която публикуваше съобщения на Ал Кайда. Това предизвика недоволство и коментари за това дали Катар не поддържа връзка с терористични групировки, тъй като това бе единствената медия, която разполагаше с тях.“

Руслан Трад допълва, че основното искане от Катар обаче остава желанието за прекратяване на отношенията на страната с Иран.

„Катар като член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив има ангажимент към останалите страни-членки. И  укрепвайки отношенията си с Турция и с Иран, тя уврежда интересите на блока”, коментира още Трад.

Изискванията на арабските държави към Катар са общо 13 на брой и те трябва да бъдат изпълнени, за да бъде свалена блокадата и да излезе от изолацията, в която е в момента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук