Арестуваният и с произнесена присъда руски опозиционен лидер Алексей Навални няма да има право да се кандидатира в президентските избори, съобщава РИА „Новости“.

От Централната избирателна комисия на Русия  се произнесоха, че :„ Навални, А.А. е осъден по член 160, параграф 4 от Наказателния кодекс на Руската федерация на 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 500 хил.рубли,  наказанието е условно с изпитателен срок една година и пет месеца“.

Изборната администрация уточнява  още, че наказателната присъда, която е „за криминално деяние лишава лицето от пасивни избирателни права“ и именно това следва, че същото лице не може да се кандидатира за президент.

Борецът срещу корупцията в Русия и противник на Кремъл оспорва произнасянето, твърди, че делото срещу него и присъдата са скалъпени. Категоричен е, че няма пречка да се кандидатира за държавен глава. Навални се позовава на конституцията, в която пише, че „лица, пребиваващи на места за лишаване от свобода не могат да се кандидатират“, но неговата присъда е условна. Т.е. той не попада във въпросната забранена категория.

Президентските избори в Русия предстоят през март 2018-а. Предизобри комитети в подкрепа на Навални вече работят, макар и в риск да бъдат атакувани като организации с незаконна дейност. Беше вече отправено такова предупреждение, защото предизборната кампания  още не е обявена, очаква се това да стане през декември.

Свързани статии:

Дойче Веле: Какво се случи в Русия и грешката на Навални

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!