Юрий Решето,

Дойче Веле

При демонстрациите в Русия бяха арестувани над 700 души. Задържан бе и Алексей Навални. Това би могло да сложи край на неговото протестно движение. Вина обаче има и той самият, пише Ю. Решето от руската редакция на ДВ.

Млад мъж в южноруския Новоросийск е пребит жестоко, докато подавал заявление в общината за провеждане за опозиционен митинг. Въпросният младеж е фен на Алексей Навални, водача на руската опозиция. На хиляди километри от там – в Иркутск, Сибир – друг млад мъж е малтретиран зверски. „Вината“ му: син е на бизнесмен, който предоставил свое помещение за предизборен щаб на движението на Навални.

Хиляди студенти в цяла Русия получават тези дни заплашителни писма от официалните власти. С тях младите хора са предупреждавани да не се включват в протестите, организирани от Навални. Аргументът: тези протести били провокация.

И накрая това: 10-годишно момче рецитира Шекспир на улица „Арбат“ в центъра на Москва, което безкрайно изнервя полицаите. Накрая те решават да го отведат в полицейския участък. Не става ясно дали въпросното дете също е фен на Алексей Навални или дори дали въобще знае кой е Навални. Случаят обаче занимава от няколко дни цяла Русия.

Битката може бързо да приключи

Тези примери показват колко изнервени са руските власти. И колкото повече наближават президентските избори, толкова по-изнервени ще стават и те. С измислени закони хора биват хвърляни в затвора заради постинги в социалните мрежи. Пълен абсурд от гледна точка на правозащитницитие. Съмнително от гледна точка на властите.

Който иска да продължи борбата, трябва да е много предпазлив. Иначе битката може много бързо да приключи. Знае го всеки жител на днешна Русия. Алексей Навални също живее в Русия. И въпреки това той рискува. Но може и да загуби – много по-рано, отколкото е предполагал.

Последните протести в Москва бяха съгласувани с властите. Издаденото разрешение граничеше с чудо. Включително защото демонстрацията трябваше да се проведе на най-големия празник – Деня на Русия. Вярно – не на Червения площад, но все пак на известно място в центъра на руската столица – на булевард „Андрей Сахаров“.

Ненужната провокация на Навални

В късния следобед Алексей Навални обаче напълно неочаквано призовава привържениците си да се съберат на друго място – на улица „Тверская“, където трябва да се проведат и тържествата за Деня на Русия, т.е. в тила на „врага“, ако така ви звучи по-добре. А това бе възприето от властите като чиста провокация. Навални беше предупреден, но той не се отказа и попадна в затвора. Заедно с него бяха задържани над 700 негови сънародници, последвали призива му. Всички те са млади хора – студенти и ученици. Много от тях скоро ще бъдат отново на свобода. Но не всички.

Да, властите демонстрираха прекалена твърдост, но пък Навални си позволи една напълно излишна провокация – на един много специален ден и на едно много специално място. А това може да се окаже лебедовата песен на протестното движение на Навални, което той сам създаде и което май набираше все по-голяма скорост. Защото сега него просто го няма. Харизматичният опозиционен водач е зад решетките.

Ако това действително доведе до края на движението на Навални, очевидно кълновете на демокрацията в Русия няма да избуят. И играта бързо ще приключи. А това би било много жалко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук