Европейската комисия превишава пълномощията си и се опитва да принуди държавите членки на ЕС да приемат на своя територия мигранти по програмите за разселване. Това заяви външният министър на Унгария Петери Сиярто.

„Европейската комисия не може да лиши държавите членки от правото да решават кого да допускат в страната и с кого да живеят“, заяви той, цитиран от агенция МТИ.

По неговите думи Унгария няма да се поддаде на шантажа на ЕК по отношение на страните, които отказват да приемат мигранти. „Европейската комисия превишава своите пълномощия“ и правителството на Унгария няма да позволи на никого да преминава незаконно границите на страната, подчерта още първият дипломат.

В понеделник ЕК съобщи, че дава начало на официална процедура по отстраняване на нарушения по отношение на Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат мигранти по квотната система на ЕС.

През есента на 2015 г. страните от ЕС взеха решение за разпределението на своя територия на 160 000 мигранти, които по онова време се намираха в Гърция и Италия. Квотите се разпределяха правопропорционално на населението на останалите страни от ЕС, а също така се вземаха под внимание и някои други фактори.

Полша се задължаваше тогава да приеме 7000 души, Чехия – 1600, Унгария – 1300.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук