Бъдещата Европейска прокуратура ще има правото да разследва както трансгранични измами с ДДС в рамките на ЕС, така и определени национални случаи.

ДДС формира бюджета на ЕС, а европрокуратурата ще има правомощия именно по отношение на него, цитира Клуб Z  своя кореспондент в Брюксел с информация от Еврокомисията.

20 държави от ЕС, сред които е и България, подписаха в началото на юни споразумение за засилено сътрудничество за създаване на европейска прокуратура. Тя трябва да разследва престъпленията спрямо финансовите интереси на Съюза, трансгранични злоупотреби с данък добавена стойност, други трансгранични финансови и икономически измами.

От Брюксел разясняват, че се подготвя същевременно опростяване на системата на ДДС с цел тя да стане по-устойчива на измами. Проектът ще е готов през септември т.г., неговата същина е единно европейско ДДС пространство.

От 1993 г. системата на ДДС в ЕС е в преходен период с план той да е валиден само три години, припомня Клуб Z.

Чрез разделението между вътрешни и трансгранични сделки е лесно да се извърши покупка, без да се плати ДДС, както и продажба с включен в нея ДДС. Целта е данъкът да бъде в полза на стопанския субект и да не влезе в бюджета, цитира медията източник от комисията.

Брюксел планира да направи и по-¬гъвкава системата от ДДС ¬ставки по отношение на стоките и услугите, за които се начислява 0 процента ДДС или има намалена ставка.

Единият от вариантите е да се запази минималната ставка на данъка в размер на 15 на сто за ЕС и периодично да бъде актуализиран списъкът от стоки и услуги, за които може да се въвеждат по¬-ниски ставки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!