В Албания вече може. Снимка: pixabay

Албанският парламент одобри закон за използването на канабиса за медицински и промишлени цели, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

По информация на „Шчиптаря“ в закона се посочват и серия критерии, на които трябва да отговарят онези, които искат да получат разрешително за отглеждане на растението, както и санкции при евентуални нарушения.

Лицензът за култивиране и преработка на канабиса ще бъде предоставян на компаниите за период от 15 години, като всички заинтересовани субекти ще бъдат одобрявани от правителството. Максималната площ, която може да бъде засадена с канабис на територията на цялата страна, е 200 хектара.

В закона са заложени строги критерии за получаване на лиценз, като първото от условията е компанията да има 3-годишен опит в култивиране, производство, преработка и транспортиране на растението. Практически обаче нито една от албанските компании не отговаря на това условие, пише „Шчиптаря“.

Подобни критерии поставят въпроса за кого е изработен този закон и кой би спечелил от него, отбелязва Евронюз Албания.

Албански икономисти твърдят, че заложеният в закона 3-годишен опит в култивирането на канабис означава, че не албанските граждани, а само чуждестранни предприемачи ще могат да се възползват от новия закон.

За да осигури контрол и наблюдение на всеки етап от отглеждането и преработката на канабиса, Национална агенция ще си сътрудничи с полицията и други структури от министерствата на здравеопазването, земеделието и вътрешните работи. Агенцията ще налага санкции при нарушение на условията.

Още след като беше одобрен от министерския съвет на Албания в средата на юни, проектозаконът за легализирането на канабиса за медицински и промишлени цели предизвика противоречиви реакции.

По-рано този месец бившият президент на Албания и лидер на опозиционната Партия на свободата Илир Мета заяви, че законът означава „де факто легализиране на наркотрафика“ в Албания.

Обсъждането на проектозакона за канабиса в албанския парламент вчера също беше съпроводено от дебати, а опозицията изрази съмнения, че проектозаконът е одобрен по бърза процедура от управляващата Социалистическа партия на Албания, съобщи „Топ ченъл“. Те заявиха също, че няма проучване как биха се отразили на албанската икономика социалните, здравни и криминални рискове и последици, които носи употребата на марихуана.

Управляващото мнозинство обаче одобри проектозакона на заседание, което продължи до след полунощ. И натърти, че контролът по отношение на канабиса ще бъде строг, а възможностите за финансови печалби и заетост са големи.

А ние можем само да си представим как ще се увеличи младежкият туристопоток към албанското Средиземноморие, заобиколено зелени, ароматни полета.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук