Еди Рама - Макрон
На снимката: Еди Рама и Еманюел Макрон.

„Последното френско предложение, което е и окончателното, дава на Северна Македония възможност за безусловно присъединяване и проправя пътя за официалното започване на преговорите за членство на двете страни в Европейския съюз! Казвам на македонските и албанските братя в РСМ: Приемете го!“. Това заяви албанският премиер Еди Рама в Туитър.

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че според него е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което изпълнява и исканията на България.

Българската страна вече прие „френското“ предложение, след гласуване на Народното събрание. Оттук насетне от РС Македония зависи да приеме българските условия и да избере пътя на своята евроинтеграция. След обявяването на предложението обаче, в съседката ни имаше масови протести, което само показва, че българските изисквания наистина са поставени във висока степен в предложението на френското председателство на Съвета на ЕС.

Интересът на албанският премиер към темата идва от факта, че ветото за началото на преговорния процес на РС Македония, върви ръка за ръка с вето и за Албания.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук