Дмитрий Медведев
на снимката: Дмитрий Медведев

Днес заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че при определени обстоятелства санкциите срещу Москва могат да се разглеждат като акт на агресия и по този начин предпоставка за война.

„Бих искал още веднъж да подчертая, че при определени обстоятелства подобни враждебни мерки могат да бъдат квалифицирани и като акт на международна агресия. И дори като casus belli (основание за война)“, заяви Медведев, като добави, че Русия има право да се защитава.

Русия се сблъска с редица осакатяващи икономически санкции от западните държави, предизвикани от нахлуването й в Украйна на 24 февруари, което тя нарича „специална военна операция“.

Медведев, бивш руски президент, някога смятан за либерал, се превърна в един от най-яростните поддръжници на войната, като отправи редица язвителни обвинения към Запада.

Това не е първата заплаха, която Русия отправя към западния свят, като не веднъж тя е плашила със „значителни последствия” и е намеквала, че Русия може да се насочи и към цели, извън Украйна.

Като пример за тоталитарна държава е очевидно, че в Русия всяко действие и всяко изказване е съгласувано с лидера, така че да отговаря на партийната линия. Така това се оказва поредното агресивно послание, което Русия и Путин изпращат на Запада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук