На снимката: Албин Курти
На снимката: Албин Курти

Министър-председателят на Косово Албин Курти предупреди, че Русия разпалва напрежението между Косово и Сърбия поради отстъплението на войските й в Украйна. Белград пък вече е предприел първата стъпка за разполагане на войски в региона. Депозирано искане до мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР за разполагане на до 1000 войници на територията на Косово, съобщи всекидневникът „Гардиън“.

Етническите сърби в Северно Косово, където са мнозинство от населението,

издигат барикади вече 11 дни

и възпрепятстват свободното движение на косовските власти, въпреки призивите на САЩ и ЕС за премахване на незаконните блокади по пътищата.

Голяма група от членове на крайнодясната сръбска организация „Народен патрул“, която има връзки с руската паравоенна група „Вагнер“, се събра в неделя от сръбската страна на границата между Сърбия и Косово, като заплаши да се изправи срещу войските на НАТО.

Искането на Сърбия за разполагане на сръбски военни части в Косово съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН най-вероятно ще бъде отхвърлено, отбелязва изданието.

Косовският премиер каза, че е разтревожен, че напрегнатата ситуация би могла да ескалира в полза на Владимир Путин. Той заяви, че руските и сръбските сили са провели 104 съвместни военни учения през 2021 г., пише „Гардиън“.

Курти добави, че се е съгласил да даде време на КейФОР за премахване на барикадите, като каза, че те няма да останат дълго. Той описа барикадите като стъпка към разделянето на страната, която обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

„Нашето безпокойство е, че премахването на тези барикади не може да изключи да има пострадали. И затова искаме да бъдем възможно най-внимателни, за да сме сигурни, че няма да има дестабилизация и

ще има относителен мир и сигурност.

Не можем обаче вечно да допускаме това нарушаване на законността и конституционността. Така че, да, това трябва да приключи, колкото по-скоро, толкова по-добре“, каза Курти, цитиран от „Гардиън“.

Според косовския премиер притеснението на западните партньори и приятели на Косово са връзките на Белград с Москва. „Не знаем как биха могли да бъдат приведени те в действие при покачване на напрежението на север“, каза Курти.

Русия ще продължи да помага на Сърбия да защитава националните си интереси във връзка със ситуацията в Косово. Това каза миналата седмица говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Сърбия е възприемана като един от малкото останали приятели на Русия в Европа, тъй като не участва в налагането на санкциите срещу Москва.

Северно Косово остава блокирано, а косовските сърби са на барикадите в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич единадесети ден поред.

Исканията на сърбите по барикадите са да бъдат освободени арестуваните косовски сърби – бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук