„Имаме честта да приветстваме министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарности за решението на България да предостави помощ за сигурността на Украйна. Очакваме с нетърпение да продължим да развиваме сътрудничеството в областта на отбраната“.

От тези думи на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, придружени с кадър на Резников и Димитър Стоянов, разбрахме, че България все пак ще предостави военна помощ на Украйна. Резников публикува кадъра от срещата в Twitter в 20:07 часа вчера вечерта.

В днешния ден и Министерството на отбраната на България публикува на сайта си, че министър Стоянов е пътувал до Украйна. „Сред обсъдените теми бяха военната и военно-техническата помощ, която България

предстои да предостави,

националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите ѝ за европейска интеграция“, посочват от МО.

Украинската неправителствена организация „Мілітарний“ („Украински военен център“) пък съобщи, че украинската армия вече борави с българско оръжие.

Български противотанкови безоткатни оръдия ATGL-H

са предадени на силите за териториална отбрана на Украйна, пише организацията на сайта си.

Самоходното оръдие е предназначено за поразяване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани цели, както и за унищожаване на жива сила на противника, се казва в публикацията. Публикацията е от преди три дни – на 17 декември.

За да могат оръдията да поразяват бронирани превозни средства, бяха прехвърлени и български 73-милиметрови снаряди RHEAT-9MA2 и ракетни горива, казва организацията.

Производителят заяви, че тези снаряди могат да имат бронебойност 300 мм и да поразяват цели на разстояние 1300 м. Безрезервните оръдия ATGL-H се произвеждат от българското предприятие „Арсенал“. Всъщност ATGL-H е

версия на съветското безоткатно оръжие SPG-9 Kopyo.

Следва да се припомни, че българските противотанкови гранатомети на фирма БУЛАРМАС ЕООД „Воин“ също са постъпили на въоръжение в армията на Украйна, казва се още в публикацията.

„Независимо от сезона и времето, противотанковите подразделения на 100-та Волинска бригада от Силите за териториална отбрана на Украйна са готови да дадат на врага от север наистина горещо посрещане. Екипажите на безоткатните 73-милиметрови противотанкови оръдия SPG-9 знаят как да използват оръжията си най-ефективно“, казва се в публикация от 18 декември в Twitter профила на Силите за териториална отбрана на Украйна.

Не става ясно дали оръжията, произведени от държавния оръжеен завод „Арсенал“ са купени, дали са частно дарение, или са военна помощ от България за Украйна.

Министерството на отбраната пък посочва пред БНР, че изпращането на военна помощ ще стане само след като взетото от парламента в петък решение бъде обнародвано в „Държавен вестник“. С други думи – след като стане ясно

дали президентът Румен Радев няма да наложи вето

над решението.

С оглед на факта обаче, че назначеният от президента министър на отбраната вече пътува до Украйна, ветото изглежда малко вероятно.

Не е ясно обаче дали страната ни ще предостави истинско въоръжение – като показаните противотанкови безоткатни оръдия ATGL-H, или ще изпрати дребна техника без особен потенциал.

Към момента информацията какво оръжие ще се изпрати на Украйна е засекретена. Първите сигнали обаче, че страната ни най-накрая ще се нареди сред цивилизования свят – и за собствено самочувствие, и в помощ на Украйна, вече са факт.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук