Александър Божков

Непреструктурираните държавни инфраструктурни монополи, колебливата и противоречива екологична политика, напълно липсващата индустриална и технологична политика, безнаказаното неспазване на законите. Това са  истинските проблеми на днешна България, това, в частност, са истинските проблеми на „Кремиковци”. Ако тези проблеми не бъдат решени, нито ще станем богати, нито ще станем учени, нито ще станем здрави и щастливи.

Това пише Александър Божков на 10.02.2008 г. в своя блог „ Икономика, Музика за душата“, блог, още жив и като документ за препънатия нормален български икономически преход. Разказът на Александър Божков за истински престъпното зад  т.нар. днес  кампанийно „престъпна“ приватизация :

През февруари 2008-а на власт е тройната коалиция БСП-НДСВ–ДПС ( Сергей Станишев – Симеон Сакскобургготски – Ахмед Доган).

Според официалната информация в уеб-страницата на Агенцията за приватизация, българските правителства от началото на 1993 година до 18 август 2006 година са сключили 9 223 броя приватизационни сделки, между които 2 918 за цели предприятия, прави справка в своя анализ Александър Божков с коментар : струва си тази впечатляваща статистика да се погледне и от друг ъгъл. За 2006 година са приватизирани … 6 предприятия с преобладаващо държавно участие, 56 миноритарни пакета дялове и акции и 1 обособена част.

Нека да си припомним кои са шестте приватизирани предприятия : ТЕЦ „Варна“ ,….“Бояна филм“ (след дългогодишни митарства), „Балканкар-Средец“ ( голям недвижим имот в привлекателна част от София, която излишно беше натоварена с изисквания купувачът да е машиностроител, като сега можем с достатъчна сигурност да твърдим, че машиностроителят ще спечели добре …от бизнес с недвижими имоти),  „Българско речно плаване“ (пак след дълго влачене и дела победителят –кандидат се отказа и вторият в класацията придоби речния ни флот), „Почивно дело и квалификация“ и „Енергоинвест инженеринг“ , за които не се знае много. Очевидно са били продадени на “правилните” хора без много шум. Толкова.

Пак в „ Музика за душата“,  осем месеца по-късно, пак по времето на тройната власт на Станишев-Сакскобургготски и Доган (на 4.11.2008-а) Александър Божков продължава своя документален  разказ за приватизацията, станала програмно болна тема от дни и на  днешната формално двойна коалиция ( ГЕРБ – ОП). Към която  със специално участие в подкрепа на „разследването и наказването на престъпната приватизация в България (1992 – 2017)“ неформално се присъедини трети играч – ДПС. От някогашната формална тройна коалиция.

Как се спира спряла приватизация ?

Как се спира спряла приватизация ? Така се казва вторият разказ на Александър Божков по темата приватизация от 2008 г., ноември.

„Тройната коалиция спира приватизацията, имало световна финансова криза и затова нямало да се намерят богати купувачи точно в този момент. Нямало да влязат много пари в бюджета, нямало да може да се захрани сребърният фонд и пенсиите щели да останат ниски. Затова : предвидените за приватизация предприятия държавни се замразяват, ще чакат по-добри времена, когато ще им се вземат повече пари.

Щели само, по изключение, БСП, НДСВ и ДПС, да приватизират „Булгартабак” и софийската „Топлофикация”, защото „висели като язва отдавна” (според Петър Кънев от БСП). Жестока аргументация! Ако не знаеш какво наистина се крие зад нея. Ако не знаеш какво всъщност е останало за продаване и кой и защо не иска да продава точно това, което е останало.

Останалото друго за продаване са болниците, което трябваше да бъде истинското начало на болезнената реформа в здравеопазването. Сега болниците няма да ги приватизират до изборите, за да не разсърдят избирателите.

Останали са за продан още спортните бази. Петнадесет години не намериха сили да ги приватизират. Тъкмо ще прехвърлят проблема на следващото правителство.

Както и още три обекта : НЕК, „Булгаргаз” и АЕЦ „Козлодуй”. Тях спешно и организирано ( тройката БСП, НДСВ, ДПС) тъкмо ги вкара в нов държавен енергиен холдинг. Целта?!  Да бъде гарантирано продължаването на тъмно на далаверата в енергетиката, поради което в сектора трябва да бъдат пресечени от корен всякакви приватизационни мераци.

За продаване стои, да не пропуснем, и още един завод – ВМЗ-Сопот , заедно с още няколко други предприятия от военната промишленост.  Тях никога не са правили опит да ги продават, та камо ли сега да вземат да вдигнат похлупака, под които „секретно” се източват яко пари към когото трябва.

Какво е останало още за продаване : железниците, летищата и пристанищата. Но точно тях БСП с голяма радост държа целия мандат в забранителния списък, защото ако и те бяха станали частни, социализмът щеше да си отиде наистина завинаги.

Стоят и ВиК дружествата. Толкова години никой не можа да измисли как точно да приватизира тези регионални монополи, за да не се получи същата история като с електроразпределителните дружества. Затова по-добре и тук, тъкмо преди изборите да не се захващат с непосилни задачи.

Останали са и други някои „важни” фирми като „Техноекспортстрой”, „Снабдяване и търговия на Министерството на отбраната”, „Студентски столове и общежития”, „Академика” (с тенис кортовете в гората на Борисовата градина), ПРОНО и други подобни, които по различни начини се използуват за скритите далавери на управляващите. (Спомнете си само магистрала „Тракия” и ролята на „Техноноекспортстрой” в царско-португалската концесионна схема).

Това е. Друго за приватизиране няма. А и нищо не е предлагано през последната година, тъй или иначе.

Имаше стара уговорка да се даде търговския флот на едни наши хора и … толкоз. Изобщо…да сте чували за приватизационни сделки на това правителство (БСП – ДПС – НДСВ)?

От официалния сайт на Агенцията за приватизация към днешна дата ( 4.11.2008-а) научаваме, че през цялата 2008 година са били сключени общо 4 (словом четири) сделки!“

Управляващите обявиха с апломб : спираме приватизацията!  Лесен трик. Лесно се спира спряла приватизация.

Александър Божков, „Икономика, Музика за душата“,  4.11.2008 г.

   следва :   10.02.2008 17:15 – От Кремиковци до Хисаря и обратно     автор: albosh категория: Политика   
прочетен: 4218 коментари: 3 гласове:
последна промяна: 10.02.2008 22:24

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук