Иванчева
На снимката: Десислава Иванчева с адвокатите си Николай Хаджигенов и Емануил Йорданов

На кой е почеркът в тефтерчето на Десислава Иванчева, където са записани петцифрени числа? В делото срещу нея на първа инстанция този въпрос не получи единодушен отговор от експертите графолози, а Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров получиха тежки присъди съответно 20, 15 и 12 години.

На втора инстанция Апелативният спецсъд бе поискал тройна графологична експертиза на въпросното тефтерче. И макар че на днешното дело не се стигна до обсъждането й, в залата се разнесе мълвата, че експертизата потвърждава, че записките са правени от Дюлгеров.

Конструкцията на прокуратурата – изнесена и на нарочна пресконференция от Иван Гешев навремето – е че за първото си инвестиционно намерение в „Младост“ – от 12 500 кв м разгъната застроена площ (РЗП), на Александър Ваклин са му поискани по 15 евро на метър подкуп. Първата записка в тефтерчето е 12 500 х 15 = 187 500.

До обсъждане по същество не се стигна, тъй като подсъдимата Биляна Петрова добросъвестно дойде на делото, но обяви, че не е в състояние да се защитава. Тя не чува, тъй като са й спукани и двете тъпанчета. Апелативният спецсъд назначи съдебно-медицинска експертиза за здравословно състояние Петрова, която трябва да е готова 7 дни преди датата на следващото съдебно заседание, което е на 8 януари.

По този повод ДЕБАТИ.бг потърси мнението на адвокат Александър Кашъмов. ето какъв бе неговият коментар по въпроса:

„Делото „Иванчева” е някак си заченато в някаква нечистоплътност, в една унизителна ситуация, в която тези две жени бяха изложени на показ като животни в зоопарка при очевидно нарушение на правата им.

Аз все пак не съм адвокат по делото и не го познавам в детайли, но няма съмнение, че това е може би най-тежката присъда за подобно деяние, която някога български съд е произнасял. И в светлината на множество съмнителни факти и оспорвания на доказателства, които обществото публично разбра, че се случват по това дело, беше някак стряскащ, съмнителен и будещ недоумение резултатът и тази присъда на първа инстанция.

Искам да подчертая, че паралелно с това дело, което буди съмнения в обществото, тече и една цензура. Защото след възмущението на група граждани след произнасянето на присъдата на първа съдебна инстанция, българската прокуратура привлече като обвиняем пр-а на Иванчева г-н Кърджилов за хулиганство заради това, че си е позволил да изрази възмущение и критика към тази присъда.

Това дело е вече в съда, тоест оказа се, че някак си за прокуратурата, това дело е много чувствително. Като компенсация за липсата на обществено довери за това, което се прави по делото, се работи в посока за това да има цензура, да не се коментира. Нещо, което за мен не е приемливо в едно демократично общество.”

Днес Апелативният специализиран съд отмени частично запорите върху банковите сметки на Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров, след като на предишното заседание беше отменен частично запорът и на Биляна Петрова.

Разрешението за теглене на суми от сметките е до размера на минималната работна заплата от 560 лв. за всеки месец, но занапред, считано от влизане в сила на днешното определение на съда, и не се отнася за минал период. На Петко Дюлгеров съдът разреши и еднократно теглене на 8 хил. лв. за операция на очите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук