Александър Кашъмов
на снимката: Адвокат Александър Кашъмов

Още в Древен Рим е съществувало правилото за двама магистрати, вместо един. Дори консулите, които са били началници на изпълнителната власт са били по двама. В този контекст, от години се говори дали функциите на главния прокурор да не бъдат разделени между двама. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг адвокат Александър Кашъмов.

„Разбира се, може да се говори и за необходимост от реформа в Конституцията. Този дебат се води вече от доста години, дали главният прокурор трябва да бъде толкова мощна фигура, дали тези функции не трябва да бъдат разделени между двама. Не бива да забравяме, че в Древен Рим е съществувало правилото за двама вместо един магистрати в редица длъжности. Да речем консулите, които са били началниците на изпълнителната власт, са били двама. Така че, варианти могат да се търсят за системно подобряване на нещата”, коментира адвокатът.

И добави:

„Трябва да имаме предвид, че главният прокурор, начинът, по който е поставен в нашата Конституция и особено при дългия му мандат от 7 години, е една от най-мощните фигури в българската конституция, натоварена с огромна власт.  Власт, която може да бъде използвана за доброто на гражданите, но може да бъде използвана и за да се заиграва политически, и за да се осъществява намеса в нормалното развитие и балансиране на политическата система”.

Цялото интервю с адвокат Александър Кашъмов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!