Гергей Карашони
на снимката: новият кмет на Будапеща, издигнат от опозицията - Гергей Карашони

Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“, които държат властта в Унгария вече повече от десетилетие и доминираха местната власт в почти цялата страна, понесоха сериозен политически удар, потвърждават окончателните резултати от местните избори от края на изминалата седмица.

Обединената сила на опозиционните партии – демократи, социалисти, либерали, екоорганизации и дори крайно-десни партии на места, граждански и синдикални сдружения  – отне кметските позиции на „Фидес“ както в  Будапеща, така и в 10 от 23-те най-големи градове в страната.

СТОЛИЦАТА С НОВ КМЕТ

Кмет на столицата стана Гергей Карачони,  успешен районен кмет, сега подкрепен от обединената опозиция, кадър на зелената либерална партия „Диалог за Унгария“. Карачони измести досегашния градоначалник Ищван Тарлош, фаворит на управляващата коалиция на националконсервативната и все по-популистка „Фидес“ и християндемократите.

Моделът „обединената опозиция“  взе още 14 от столичните районни кметски позиции. За партията на Виктор Орбан останаха 7, два района ще бъдат управлявани от независими кандидати, подкрепени от „Фидес“.

Като цяло за страната Орбан удържа битката за общинските съвети с няколко, макар и сериозни изключения и остана да доминира във всички средни и малки градове и в селските райони.

„Приемаме резултатите от вота, ще направим необходимите изводи и същевременно заявяваме, че ще работим заедно с всички нови кметове в интерес на всички унгарски граждани, както в цялата страна, така и в столицата“, обяви веднага след вота премиерът и лидер на „Фидес“ Виктор Орбан.

Това бе коментирано веднага от анализаторите като значима демонстративна крачка назад от системно подчертаваното от хората на Орбан по митинги в кампанията : че е „направо самоубийствено“ градовете да предпочитат опозицията и да се лишат от подкрепата на правителството, от живителните пари на държавага.

СВРЪХЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ УБИВА МЕСТНАТА ВЛАСТ

Въпросните предупреждения на управляващите в Унгария хич не бяха празна словестност, тъй като годините на все по-силната доминация на партията „Фидес“ бавно и целенасочено изядоха доста от някогашната прословута сила на самоуправлението в Унгария. Орязани бяха редица от правомощията на общините, свръхцентрализацията, вкл.финансова деформираха възможностите и ролята на местната власт.

Въпреки определено много неприятния политически удар, който управляващите в Унгария понасят сега с резултата от местните избори, и вътрешни, и външни наблюдатели не очакват особени промени в агресивния стил на поведение на Орбан и неговата партия и на вътрешната, и на европейската сцена.

БИЗНЕСЪТ КАТО ПРИСЪДРУЖИЕ НА ВЛАСТТА

Едва ли ще има отстъпление от категоричността в политиката срещу имигрантите и „лашкането на Брюксел по имигрантската тема“. Както и в  обсебването на медиите.  Трудно въобразима е и особена промяна на командното управление на близки до властта структури и чрез тях и на все по-голяма част от бизнеса,  деформиран от системен натиск и той, по думите на виден унгарски икономист,  до разновидности на„изцяло или частично присъдружен“ на властта.

Предизвикателните игри на Виктор Орбан в Европа, начело на Вишеградската четворка, едновременно с Путин и с Тръмп и срещу Брюксел, без съмнение гъделичкат прословутото високо национално самочувствие на унгарците, но все по-дразнещата самозабрава на управляващите в страната начело с лидера няма как да не засегне – по-рано или по-късно – свободолюбието им.

Има знаци, че чашата на електоралното търпението започва да прелива. Най-вече точно заради самозабравянето на властимащите. Ламтеж за пари и корупция, облагодетелстване изключително на приближени. Потискане и унижаване на всички неприближени и опоненти по всички възможни начини са може би най-дразнещите проявления на дълговременното безалтернативно управление на коалицията „Фидес – ХДП“.

Самата предизборна кампания на властимащите за местните избори в Унгария бе също издържана открай докрай във въпросната неприятна стилистика.

СЕКССКАНДАЛИ, БЕЖАНЦИ, СОРОСОИДИ И ДЖЕНДЪРИ

Компромати, заплахи, разпространяване на слухове, че опозиционните кандидати кроят от мръсни, по-мръсни планове да залеят Унгария с „усилие държаните далеч от границите на родината“ всякакви бежанци, бяха основни техни пропагандни тези.

За гарнитура се поднасяше приказката, че „докопат ли се веднъж  до някаква власт“ опозиционерите всякакви ще започнат да връщат позициите на соросоидите и защитниците на джендърите и т.н, и т.н.

Не закъсняха и ответни противникови  удари.  Гръмна огромен секс и корупционен скандал около един от най-знаковите кметове от “Фидес” – Жолт Боркай, бивш олимпиец, в мощния индустриален център град Дьор.

В избрани медии и в социалните мрежи бяха пуснати в обращение напоителни секс-видеа с Боркай в главната роля и успоредно богата подборка от и без това широко коментирани корупционни схеми на кмета и негови покровители и приближени.

Градоначалникът на Дьор в един от епизодите участва в оргия с наркотици и проститутки на яхта на хърватското адриатическо крайбрежие. Боркай не отрече истинността на заснетото порно, отрече за наркотиците, но образът му на управленец, верен на трайно пропагандираните от „Фидес“ християн-консервативни ценности и най-вече на свещенността на унгарското семейство, бе накърнен, писаха световни медии.

Последвали скандала социологически сондажи показаха, че избирателите масово преглъщат по-лесно сексекцесиите, отколкото свръхбогатеенето от  власт.

КОРУПЦИЯ

Във видеооголените кметски корупционни схеми ставаше дума за милиони окрадени евро от публични фондове, за офшорни схеми, за съучастие на приближени на Боркай юристи, вкл.на неговия адвокат и партиен другар, който също участва в показаната яхтена оргия.

Години по-рано същият този адвокат бе уличе́н герой в разследване на (изкупена и ликвидирана впоследствие) медия за голяма корупционна афера с продажби на земеделски земи за „без пари“, които впоследствие се оказват стократно по-скъпи и особено интересни за продан от новите собственици заради „мощен чужд инвестиционен интерес“.

Последните местни избори в Унгария, без съмнение, изиграха ролята на своеобразен референдум  за модела Орбан /„Фидес“, едновременно на сондаж за способността на опозиционните партии да действат с разум, без партиен егоцентризъм и единно в името на големи цели като отместването на „нелибералната демокрация“, формулировка и демонстрация на самия Виктор Орбан.

Тези избори обаче, в никакъв случай не значат, че е дошъл краят на  Орбан, предупреждават в същото време повечето наблюдатели.

МОДЕЛЪТ „ДЬОР“

Причините за това твърдение са много. Но най-прясната е, че, примерно, най-коментираният в последните избори град Дьор с най-коментирания в тази кампания кметЖолт Боркай, преизбра за свой градоначалник пак именно него,  Боркай.  Опозиционните партии в Дьор се оказаха разколебани, разединени „по разни причини“, къде внятни, къде по-невнятни и си запазиха (не събориха) статуквото в града. Въпрос най вече на удобство… може би.

Веднага след местния вот в Унгария започнаха сравненията с мощния опозиционен удар, нанесен на Ердоган в Истанбул, където обединените срещу диктатора сили измъкнаха мегаполиса – перлата на Турция от ръцете на диктатора.

И МОДЕЛЪТ ХОДМЕЗЬОВАШАРХЕЙ,  ЕВРОПЕЙСКО ФБР И ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА

Но случаят с последните избори на Будапеща има по-скоро местен корен. Пилотният проект „обединена опозиция срещу силата на статуквото“ тръгна през 2017 в малкия, колкото българския Видин, тамошен град Ходмезьовашархей. Тогава на предсрочен локален вот един бивш емигрант Петер Марки-Зай, консерватор, успя да събере местната опозиция срещу непобедимата от повече от десетилетия „Фидес“,

стана кмет и заедно със своя авторитетен зам.кмет социалист успява да управлява общината добре. Напук на всички изпълнения на централната власт Ходмезьовашархей да бъде фалиран, както, впрочем, на отделни други унгарски опаки градове това вече се е случвало в ерата „Орбан“.

Тактиката „обединение срещу статуквото“, тръгнала от унгарския Видин, проработи силно и сега. И в Будапеща и отвъд. Моделът : широк спектър от партии от леви до десни сключват пакт, всяка от тях оттегля своя кандидат в полза на един – най-добрия и перспективен и всички работят заедно, за да бъдат превзети максимално много кметства по схемата „Марки-Зай“.

Самият Петер Марки-Зай, със сигурност, няма намерение да спира дотук и да остане със славата на временна регионална легенда. Показателно е, че той все по-често говори за европейска Унгария по много различен начин от този на Орбан.  Има специално виждане конкретно и за ролята на съюзна Европа като хранител на еврофондовете за отделните страни-членки.

Радетел е за силно европейско ФБР и е твърдо за силна европейска прокуратура, каквато, казва той,  „Орбан неслучайно бойкотира“. „ЕС трябва да има много силни права, ако някой ощетява Европа, респективно и собствения си народ“, категоричен е същинският автор на актуалния унгарски политически модел „анти Орбан“, който вече проби Будапеща.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук