Александър Кашъмов
на снимката: Адвокат Александър Кашъмов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокатът Александър Кашъмов коментира бруталните медийни нападки срещу съдия Силвия Хазърбасанова заради нейно съдебно решение. По негови думи свободата на словото не може да бъде безгранична и медиите, които си позволяват да нарушават интегритета на съда, трябва да си понесат последствията. Според юриста подобни действия не биха се толерирали в нито една европейска държава.

„По начало може да бъде критикувано едно съдебно решение, но в умерени рамки, но да бъде нападан съдия е подронване на авторитета на съдебната система. А според практиката и на Европейския съд по правата на човека авторитетът и доверието в съдебната система са една от най-важните ценности на демократичното общество. В този смисъл това е едно много сериозно предизвикателство, което не може да бъде търпяно в нито една европейска демократична държава.”

Според Кашъмов Народното събрание вместо да увеличава регулациите върху медиите, трябва да помисли какви мерки да предприеме за защита на авторитета на съдилищата и съдиите.

Юристът е на мнение, че има действия, които съдия Силвия Хазърбасанова може да предприеме, за да потърси правата си и да се защити.

Припомняме, че тя стана обект на медийни нападки и дори беше преследвана до дома си от репортери и фотографи на онлайн медията ПИК, собственост на Недялко Йорданов. Това събуди голямо възмущение у нас и стана повод съдии да излязат с позиция, осъждаща поведението на медията.

Цялото интервю с Александър Кашъмов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук