правосъдие
Подобни откази на адвокати са редки

Истински прецедент в родното право – адвокат, назначен от бургаската колегия за резервен защитник на обвинен за две жестоки убийства, отказа да го представлява в съда. Правистът Бойко Даков се е аргументирал с морални съображения, съобщиха от от пресцентъра на окръжния съд в Бургас. 

Подсъдимият, чиято защита Даков не желае да поеме, е Станимир Рагевски. Миналия месец съдът в морския ни град трябваше да стартира делото срещу него, но ход не бе даден заради неявяване на адвокатката му Ваня Радиева. По тази причина и магистратите назначават резервния защитник Бойко Даков, за да не стига до проваляне на заседания. Той пък отказва по морални причини.

Рагевски е обвинен в убийствата на Теодора Бахлова, брокер на недвижими имоти, и на 28-годишния строителен работник Юмер Мехмед, припомня БТА.

Днес съдът в Бургас разгледа предявените граждански искове от пострадалите лица. За претърпени неимуществени вреди дъщерята и майката на Бахлова претендират за общо 800 000 лв., а близките на Юмер Мехмед – за 400 000 лева.

Следващото заседание по делото е насрочено за 27 април.

46-годишната брокерка на недвижими имоти Теодора Бахлова бе в неизвестност от 29 октомври 2020 г., когато излязла от дома си на улица „Оборище“ 38 в Бургас. Тя е умъртвена в частен апартамент в Бургас.

Убийството е извършено с пистолет „Макаров“ със заличен фабричен номер, след това тялото ѝ било разчленено. То е престояло повече от три месеца в бидон със силна киселина в частно жилище, после съдът е бил преместен в търговски обект. На 25 август 2021 г. останки на изчезналата жена бяха намерени заровени в Парцел 12 в бургаските гробища. Месец по-късно нейни останки бяха открити и в градската канализация.

Рагевски е обвинен и за убийството на 28-годишния строителен работник Юмер Мехмед, извършено на 4 август 2021 г. в Бургас. Убийството е извършено с пистолет „Макаров“. Тялото на Мехмед също е било разчленено и разхвърляно на различни места.

От Окръжния съд в Бургас съобщиха, че Станимир Рагевски е обвинен и за това, че без да има разрешително, е държал въпросното оръжие, както и боеприпаси за него. Той ще отговаря пред закона и за държане на марихуана и смес от кокаин и пирацетам.

За укриването на останките на Бахлова и Юмер Мехмед Рагевски е имал и съучастник – Диян Дичев. Миналата година той получи наказание 4 години и 6 месеца затвор. Пистолетът „Макаров“, с който са извършени двете убийства, бе открит в заведението на Дичев, който държал под наем във Военния клуб в Бургас.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук