израел
Обща стачка в Израел срещу съдебната реформа. Снимка: БГНЕС

Докато в България години наред належащата правосъдна реформа не започва, отлагана по разнообразни и хутроумни начини, измисляни от партиите на статуквото, обща стачка блокира цялата Държава Израел в опит да спре съдебната реформа в страната. Разбира се, очакваната от хората у нас и налаганата от правителството на Бенямин Нетаняху реформа, са коренно различни като идея.

Масовите протести в Израел прераснаха днес във всеобща стачка, като първото действие на стачниците беше да спрат всички полети, излитащи от главното летище на страната – „Бен Гурион“. Стачката организира профсъюзат „Гистадрут“ и работниците от аерогарата първи откликнаха на призива.

Председателят на профсъюза Арнон Бар-Давид заяви, че целта на стачката е „да отдалечи Израел от пропастта“.

В знак на несъгласие с реформата вчера подаде оставка и министърът на отбраната Иов Галант. Той заяви, че реформата е възмутила израелското общество и снижава боеспособността на армията.

Днес към протеста се присъедини и президентът Исак Херцог, който призова кабинета незабавно да спре реформата, внасяща разкол в обществото.

Припомяме, че израелците протестират заради намерението на правителството (в което доминират ултрадесни и религиозни партии) се мъчи да ограничи властта на Върховния съд и да получи повече влияние при назначаването на съдии. Това, според стачкуващите, ще доведе до превръщането на израелската демокрация в авторитарен режим.

Сега Върховният съд има правото да блокира решения на парламента, ако сметне, че са неправомерни.

През изминалата нощ хиляди израелски граждани се събраха на протест пред резиценцията на премиера Бенямин Нетаняху. За да разгони демонстрантите, полицията и притеклите й се на помощ военни части ги атахува с водни оръдия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук