Едно от най-важните събития в сферата на правосъдието за 2019г. е приемането на промените в Административно-процесуалния кодекс, с които се орязаха много права на гражданите. Това стана ясно от думите на адвокат Александър Кашъмов в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„По много дела хората бяха лишени от втора съдебна инстанция”, обясни той.

Като друго важно събитие, Кашъмов посочи продължаващите усилия за съдебна реформа, които, по думите му, засега не се увенчават с успех.

„Този новоконституиран, през по-миналата година, Висш съдебен съвет, който всъщност, въпреки разделението на колегии, не можа да постигне това, което се очакваше. Виждаме продължаващи злостни нападки по отношение на реформаторите – тези, които се опитват да реформират съдебната система и да поставят на дневен ред този въпрос. Продължава непрозрачност по отношение на моралните казуси в съдебната система”, коментира адвокатът.

Александър Кашъмов посочи, че друго важно събитие през 2019г. е бил изборът на нов главен прокурор и респективно – на председател на КПКОНПИ.

„Тази Антикорупционна комисия, както и ние прогнозирахме ( не искам да бъда лош пророк), не заработи. Изглежда у нас няма среда и лидерство, за да може тя да заработи”, каза той.

От външнополитическа гледна точка, адв. Кашъмов посочи отпадането на мониторинговия контрол върху България.

„Това може да отслаби още повече дисциплината и желанието за реформи”, смята той.

Цялото интервю с адв. Александър Кашъмов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!