Продължава проверката на площадката край АЕЦ „Козлодуй”, където вчера загинаха двама души, а други двама бяха сериозно ранени. Купчина железа от арматурата е паднала върху строителни работници. Все още не е ясна причината, поради която 5-метровите метални конструкции са рухнали върху хората. От фирмата-изпълнител твърдят, че са спазени всички правила за безопасност. Засега строителството е спряно.

По-тежко пострадалият – 41-годишен мъж, който беше настанен в болница в Плевен, е в стабилно състояние. Лекуващият лекар д-р Ивайло Пълев, който е ортопед-травматолог, уточни, че пострадалият има две счупени ребра и две счупени бедрени кости. Другият е бил с по-леки наранявания и е освободен за домашно лечение,

Припомняме, че инцидентът стана на строителната площадка „Радиана”. Там е национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Инцидентът край АЕЦ „Козлодуй” се случва на фона на търсенето на инвеститори за строителството на още една ядрена централа у нас – АЕЦ „Белене”.

В социалните мрежи се появиха десетки коментари, че инцидентът на „Радиана” е станал преди още да бъде завършена площадката, което поставя под съмнение качеството на строителството й дотук.

Експерти се питат как тогава може да се гарантира, че при евентуалното строителство на нова атомна централа, няма да има дори по-сериозни инциденти, които да застрашат животите на хиляди български граждани?

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук