Анимацията на Теодор Ушев, по едноименния роман на Георги Господинов – „Физика на Тъгата”, е в краткия списък от 10 ленти, сред които ще бъдат избрани петте номинирани за престижната награда „Оскар“ в категорията за късометражна анимация.

Това съобщи самият Господинов на страницата си във Фейсбук.

„“Физика на тъгата в късия списък! Една история, която тръгна преди 8 години… Радвам се заради всички минотаври от нашето поколение и от това на родителите ни… Браво, Тео!“, написа Господинов.

27-минутнат анимация „Физика на тъгата” е адаптация по романа на Господинов и вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто.

Аниматорът Теодор Ушев вече има една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука за „Сляпата Вайша“ – историята на момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо за нея с другото.

Теодор Ушев, Георги Господинов
на снимката: Теодор Ушев, Георги Господинов

За сценария на „Физика на тъгата“ Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии.

Ушев твърди, че това е филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

Деветдесет и втората церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!