Картина на Теодор Ушев
Снимка: „Заедно в час“

Картина на Теодор Ушев бе продадена за 78 хиляди лева по време на благотворителен търг за осигуряване на равен достъп до качествено образование за всички ученици в България. Той предложи свое произведение на частни колекционери по време на Благотворителния търг на звездите, който се проведе на 18 октомври в София, съобщават от фондация „Заедно в час“, предаде БТА.

Организатори на Благотворителния търг на звездите са фондация „Заедно в час“ в партньорство с Българския форум на бизнес лидерите. Събитието се проведе за 12-а поредна година, като обедини бизнес лидери, социално отговорни компании и популярни личности около каузата за подобряване на българското образование. Общата събрана сума от търга на фондация „Заедно в час“ е над 400 000 лв за осигуряването на равен достъп до качествено образование за всяко дете, казват от екипа на фондацията.

Теодор Ушев не успя да присъства на живо на събитието, но отправи видео послание към гостите, в което сподели своята мотивация да подкрепи каузата със свое произведение:

„С радост се съгласих да участвам в тази инициатива на фондация „Заедно в час“, защото аз, както и всички, които сте се събрали тази вечер, вярвам, че всяко дете в България трябва да има възможност да получи качествено образование – независимо къде учи, независимо какви са финансовите възможности на неговите родители или къде живее. Както знаете, аз не продавам на частни лица мои произведения, така че тази вечер е единственият ви шанс да се сдобиете с моя рисунка – участвайки в този търг за този акварел“, каза той.

В Благотворителния търг на звездите предлагането на предмети е рядкост. Гостите на събитието основно наддават за време в компанията на известни и успешни личности от българската култура, спорт, медии и други сфери. Като съмишленици на мисията на „Заедно в час“ звездите даряват от своето време, като влизат в различни роли – водещи на корпоративни събития, тиймбилдинг дейности и др.

В тазгодишното издание на търга се включиха общо 19 популярни личности и близо 200 гости от над 80 компании, които заедно набраха над 400 000 лв. Сумата е рекордна за събитието и ще бъде изцяло инвестирана в работата на фондация „Заедно в час“ и обучението и подкрепата на училищни екипи в програмата „Училища за пример“.

Освен за произведението на Теодор Ушев, в търга се включиха певицата Керана, поетът Иван Ланджев, професионалният коуч Веселка Цочева – Донкова, алпинистката Силвия Аздреева, боксьорът Тервел Пулев, актрисите Яна Маринова и Кристина Верославова, виненият експерт Яна Петкова и журналистката Ива Дойчинова.

„Гостите имаха възможност да наддават още за вечеря в гурме ресторанта на Филип Захариев, както и време с актьора Калин Сърменов, волейболиста Любо Ганев, рекордьорката по дълбочинно гмуркане Христина Димитрова, шеф Манчев и подкаст водещия Георги Ненов. В края на вечерта с видео послание се включи и най-добрият български тенисист Григор Димитров, който дари за събитието своя тенис ракета. Водещи на търга за поредна година бяха Митко Павлов и Мария Силвестър“, разказват от „Заедно в час“.

„Вдъхновяващо е, че кауза образование обединява толкова много и различни хора. Всеки един от присъстващите в залата има своите лични истории, свързани с учители, училище и образование, които са силен мотиватор днес да подкрепим съвременните ученици да получават образование, което ги подготвя за бъдещето. Благодаря на всички, които допринесоха тази вечер да бъде толкова успешна и заедно да помогнем на още поне 120 училища през следващите три години да осигуряват по-качествено образование на своите ученици“, каза Траян Траянов, изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“.

„Българският форум на бизнес лидерите е горд партньор на Благотворителния търг на звездите вече 12 години, защото от самото начало на инициативата припознахме мисията на „Заедно в час“ за равен старт в живота на всяко дете чрез качествено образование независимо от социално-икономическия статус на родителите. Ако сме отговорни пред обществото и пред бъдещето, ние трябва да направим всичко необходимо, за да подкрепим младите хора и те да получат привилегията да се образоват, за да реализират своя талант и мечти. Тази благотворителна вечер предоставя чудесна възможност за това“, каза при откриването Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук