Теодор Ушев
На снимката: Теодор Ушев

Българският аниматор Теодор Ушев е илюстрирал най-новото издание на класическата творба на Толстой „Война и мир“. Работата по проекта е продължила повече от година. Крайният резултат са 60 илюстрации, 50 от които влизат в четирите тома. Техниката е китайски туш върху оризова хартия.

„Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм“, споделя Ушев.

Луксозното издание в четири тома на изд. „Кръг“ ще бъде в книжарниците от 8 декември. Използван е класическият превод на Константин Константинов, създаден през 1957 г., а цялостното оформление на проекта е на дизайнера Григор Григоров.

„Война и мир“ е определян като един от най-великите романи в историята на литературата, а авторът му – Лев Толстой, е признат от критиката и читателите за най-добрия белетрист на всички времена. Той създава най-известното си произведение в периода 1863 – 1869 година, в разцвета на младостта си, успял да се посвети изцяло на писането в първите години на брака си.

Заглавието на творбата става окончателно след първите два варианта – „Три времена“ и „Всичко е хубаво“.

Теодор Ушев живее и работи в Канада. Носител е на множество награди. Сред тях най-ярко се откроява номинацията за „Оскар“ за късометражен анимационен филм през 2017 г. за „Сляпата Вайша“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук