Александър Кашъмов
на снимката: Адвокат Александър Кашъмов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокатът Александър Кашъмов съобщи, че някои от промените в Административнопроцесуалния кодекс влизат в противоречие с европейското законодателство. По негови думи вече има сигнали за това от страна на юристи, които се занимават с право на защита на околната среда.

„Те са толкова широкоспектърни тези промени, че вероятно в някои отношения ще рефлектират и върху начина, по който ние спазваме европейското законодателство. Примерно колегите, които се занимават с право на защита на околната среда, вече посочват такива правни инструменти, които са нарушени.”

Според експерта действията на българското Народно събрание, което отхвърли ветото на президента въпреки очевидните вреди на промените в АПК ще дадат лоши сигнали към партньорите ни в ЕС. Кашъмов бе категоричен, че в нито една европейска държава няма подобни действия, които да стесняват достъпа на гражданите до правосъдието.

Според юриста промените ще се отразят и на инвестициите в България, при които от няколко месеца се наблюдава спад.

„Няма съмнение, че една държава, в която съдът няма последната дума при гледането на законността на актовете, в която гражданите и бизнесът трудно могат да стигнат до съдебните зали, нито ще получи уважение от страна на външните партньори – нашите партньори в Европа и в развития свят, нито ще бъде преценена като едно добро за инвестиции място, защото там, където могат да ти ограбят инвестицията и ти да не получиш правосъдие в съда, очевидно, че рискът ще бъде оценен като по-висок.“

Кашъмов определи промените като „поход срещу гражданите и тяхното право да знаят”, тъй като те ще засегнат и достъпа им до обществена информация. Експертът заяви, че от Програма достъп до информация са готови да поискат конституиране в Конституционния съд, за да предоставят аргументирано становище по сигналите, които вече постъпиха там от две институции – президентството и група народни представители от БСП.

Очаква се и институцията на омбудсмана да сезира КС по промените в АПК. Според Кашъмов ставаме свидетели на прецедент за най-много институции, които са подали сигнал до Конституционния съд по един и същи въпрос.

Цялото интервю с Александър Кашъмов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!