Ал. Маринов
На снимката: проф.Александър Маринов

Промените в правителството са козметични, за да се освободи парата от натрупаното напрежение. Това заяви специално за ДЕБАТИ. БГ политологът Александър Маринов. По думите му ефектът от промените ще е нулев, защото няма как да спрат протестите.

Според него интригата бе дали ще се изпълни намерението да бъдат отстранени министрите, заподозрени в принадлежност към ДПС. На практика това стана, но се появиха и критики към дейността им, които пък от своя страна досега бяха категорично отхвърляни.

„ Според мен е интересен мотивът за освобождаването на Владислав Горанов тъй като се споменава като негов пропуск, за което трябва да се носи отговорност, това, което се случвало в Комисията по хазарта, а това също беше упорито отхвърляно и от Борисов, не само от самия Горанов”, допълни Александър Маринов.

За първи Борисов посочи и Младен Маринов като пряко отговорен за действията на полицията по време на протестите в столицата, припомни политологът, въпреки че по думите му няма никаква логика на поста да бъде назначен досегашния шеф на полицията Христо Терзийски.

„Аз бих казал, че новият министър е по-пряко отговорен, отколкото досегашния. Така, че няма никаква логика в това отношение. Ако поводът е упражняването на насилие срещу протестиращи тогава би следвало съвсем логично да си отиде и директорът на националната полиция. А него го повишават. Ние не за пръв път сме свидетели на такива противоречиви, нелогични кадрови решения, но сами разбирате, че истинската причина е желанието да се изпусне парата. Само, че това няма да свърши работа в сегашната ситуация.”

Според политолога оттеглянето на правителството е въпрос на време, а кабинет на ГЕРБ без Борисов е невъзможен.

 „Доколкото ми е известно такива варианти са били обсъждани, надделяла е тази група в управляващите, която настоява, че без Борисов Земята ще спре да се върти. В това има известна логика тъй като ГЕРБ без Борисов, това управление без Борисов лишено от своя така да се каже аватар, от основния си символ. Аз не мисля, че някой би го  възприел сериозно Борисов като човек в сянка, който фино дърпа конците, а не се меси в неговия свойствен команден стил. Аз смятам, че Борисов и цялото правителство ще се оттеглят неминуемо, ще се оттеглят от властта, това е логиката на процесите в обществото. Продължаването на упорството т.е опитите за някакви маневри удължават агонията и това няма да е добро за никого.”

Цялото интервю четете по-късно на сайта ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!