Александър Николов
На снимката: Александър Николов

България ще преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ, ако се появи проблем с руските доставки на синьо гориво. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

„България е изключително добре позиционирана, тъй като има възможност за доставка от две алтернативни трасета, включително от Южен газов коридор.

Той увери, че „Булгаргаз“, заедно с Българския енергиен холдинг, прави всичко възможно, при настъпване на допълнителни рискове, количествата доставени по трасето на южен газов коридор, а именно по дългосрочния договор с азербайджанската нефтена компания „Сокар“ (SOCAR), да бъдат увеличени.

България има достъп и до възможност за втечнен газ – през Елеуса, Гърция. Николов акцентира, че има сключени допълнителни договори за количества, които дават възможност за удължаване на добивния период от Чирен, съответно за по-висока степен на сигурност и за бизнеса.

Министър Николов каза още, че забавянето на подаване на ценова оферта за природния газ от страна на „Булгаргаз“ също се дължи на непредвидимостта в следствие на военните действия в Украйна.

„При сценарий, който е свързан с намаляване подаването на количествата природен газ, необходимото количество електрическа енергия, което следва да компенсира липсата на доставки на природен газ, да бъде компенсирано със запазването на електроенергията в България до максимален размер,  доколкото това е приложимо с регулаторната рамка на ЕС“.

Към момента цялата енергийна система на България функционира нормално, което не изключва подготовката на  БЕХ и правителството за настъпване на форсмажорни обстоятелства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук