На снимката: Васил Начев

Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

Има ли опасност да спрат доставките на газ, при положение, че разплащанията ще са затруднени?

Доставките ще бъдат затруднени. Това е повече от ясно. Въпросът е относно спирането – невъзможно е да се прогнозира каквото и да е, касаещи действията на един болен човек. До петък беше почти сигурно, че няма да се посегне на спирането на природния газ – било през Западна Европа или през Турски поток към наша територия. След изявленията на президента Путин за повишена бойна готовност на ядрените оръжия показва, че този човек е непредвидим и никой не може да каже как ще се събуди утре сутринта и да реши да спре газа за Европа.

Проблемът с разплащането ще се затрудни, но не е достатъчна причина за спиране.

Имате ли информация колко газ имаме като резерва в хранилището в Чирен и колко ще ни трябва за идните месеци?

Имаме едно хранилище и то е близо до 20-те процента запълнено. Оттам обаче максимум може да получаваме 3 милиона кубически метра на ден. Като добавим и един милион азерски газ, това е 4 милиона кубика. В момента употребяваме около 10. Максимум 50% може да покрием от дневните разходи, които правим като потребление. При такива добиви от Чирен, това означава, че имаме за около месец напред. Има около 100 милиона, т.е 3 на ден. Но това е крайно недостатъчно, ако спре подаването на газ по нормалния път от Газпром.

Преди два дни вицепремиерът Асен Василев заяви, че правителството има намерения за изграждане на нова ядрена мощност, която да се използва и от Гърция. Как ще коментирате това?

Тук ще се въздържа от коментар. Няма какво да добавя. Избягвам да коментирам ядрени въпроси.

Може ли да избегнем руската зависимост като завършим интерконектора?

Максимумът, който може да получим от интерконектора е 1 милиард кубически метра на година. Ние и сега имаме тази възможност за милиард и половина на годишна база през Кулата/Сидирокастро. Интерконекторът ще придобие истински смисъл, когато бъде построен терминалът на Александруполис. Дотогава няма откъде да дойде допълнително газ.

Ако стане готов през юли, ще може ли да внасяме веднага на пълния обем? Ще бъде ли нужен нов договор?

Дали ще стане юли или октомври няма значение. Важното е, че ще стане тази година. Въпросът е какво като стане? Ние няма откъде да получим газ, извън договорените количества от Азербайджан.

Възможно ли е, ако настъпи криза, да отклоним газ за България през Турски поток?

Няма откъде да дойде този газ. По Турски поток тече изключително само руски газ. Там друг газ няма как да влезе.

Ние сме на такова дередже, че всичките ни ангажименти са в посока Газпром. Това е основният проблем. Но ако спрем доставката на газ от Газпром, тогава всички ще търсят газ и пазарът ще придобие съвършено различен вид. Нещата ще бъдат извън контрол. Няма откъде да дойде газ на този етап. Стратегията е да се търсят други доставчици. Европа получава в най-общ вид 200 милиарда кубически метра газ на година. Има потенциал да бъдат внасяни още допълнително 50 милиарда. Остава дефицит от 150 милиарда кубически метра на година, които към днешна дата няма как да бъдат запълнени. Освен местен добив, но той не се очаква в нито една от държавите с изключение на малки количества от Румъния – максимум около 6 милиарда. Стратегията ни трябва да е да търсим други доставчици извън Газпром. Но друга опция, освен втечнен газ от Ревитуса, нямаме.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук