Сръбският президент Александър Вучич

Бившият македонски премиер Никола Груевски премина през територията на Сърбия с редовни документи. По това време срещу него нямаше издадена заповед за международно издирване.Това каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за местната телевизия „Хепи“, цитирана от БГНЕС. Според него „истинският въпрос е как Груевски е напуснал Македония и дали по това време той е бил издирван, или не“.

„На 11 ноември през нощта, между 1.00 и 2.00 часа, нямаме официална информация по този въпрос, лицето Никола Груевски влиза на територията на Албания. Там той се легитимира, заедно с още двама унгарци… След това влиза в Черна гора през граничния пункт „Божай“, отново с редовни документи и с пасаван, който е издаден от унгарското посолство в Тирана“, каза още Вучич и поясни:

„След това на 11 ноември влиза в Сърбия с редовна лична карта, придружаван от същите две лица. На 12 ноември в 5.11 часа лицето напуска Сърбия през граничния пункт „Хоргош“ с пасаван № 100 501, издаден в Тирана, с лична карта и придружаван от двама души с дипломатически документи и дипломатическа кола. По това време срещу него няма никаква заповед за международно издирване. Дори на 13 ноември в 19.35 часа от бюрото на Интерпол в Скопие е издадена тази заповед. С една дума, ако бяхме спрели Груевски, това щеше да означава отвличане от наша страна“, подчерта Александър Вучич.

Освен вече произнесената присъда срещу Груевски по делото „Танк“ за закупуването на скъп служебен „Мерцедес“, бившият македонски премиер е обвиняван също така за корупция, злоупотреба с власт, изборни измами и незаконно подслушване.

Вучич заяви и още, че в Сърбия не осъждат и не арестуват политици за закупуване на скъпи мерцедеси. „Както Груевски, така и бившият сръбски президент Борис Тадич закупи брониран „Мерцедес“, но нямаше никаква причина да бъде арестуван, защото не е извършил нищо противозаконно. Мерцедесът се използва от държавата“, каза още Вучич. Сръбският президент заяви, че е разговарял с Никола Груевски по време на погрома на македонския парламент на 27-и април. Тогава той му се обадил от Виена с молба да призове за успокояване на ситуацията. След това са имали и разговори във връзка с Европейската народна партия.

Вучич каза, че в момента имал „нормална комуникация“ с македонския премиер Зоран Заев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!