Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди законопроектът за социалните услуги.

Той обаче не беше подкрепен от 4 представителни организации.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и синдикатът КТ „Подкрепа“ се въздържаха да подкрепят законопроекта, с който се предвижда децентрализация на услугите, за които ще отговарят общините.

Българската стопанска камара е категорично против промените, защото законът дава прекалено широка рамка на ползвателите и това може да демотивира голяма част от хората да не са на пазара на труда.

Днешният съвет беше председателстван от социалния министър Бисер Петков.

Законопроектът за социалните услуги е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания. Други два закона вече бяха гледани в парламента – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ.

Социалният министър каза, че целта на последния законопроект е да се осигурят нови услуги за хората, които се нуждаят от тях.

„Това става чрез регламентиране на национална карта на социалните услуги, която да осигури по-добро покритие в цялата страна и регламентиране на общодостъпни социални услуги. Втората основна цел е подобряване на качеството на социалните услуги“, обясни Петков.

Качеството ще се следи от специализирана агенция. Тя ще наблюдава спазването на стандартите.

КНСБ подкрепя законопроекта, но смята, че този за личната помощ, за който настояха протестиращите майки, прави другите два законопроекта непълноценни.

Ася Гонева от КНСБ обясни, че законопроектът не е правен под натиска на протестите, а по него се е работило в последните две години

„По наша оценка правителството даде много повече кредит на доверие и много повече внимание към тези, които протестираха, без да имат достатъчно професионална квалификация. Сблъсъкът между тези три законопроекта може да се окаже достатъчно сериозен, така че агенциите на Министерството на труда и социалната политика ще имат доста сериозен проблем. Дано да сме лош пророк“, предупреди тя.

НСТС започна със закъснение днешното си заседание, заради неявяването на председателя на съвета – вицепремиерът в оставка Валери Симеонов.

По неофициална информация тази сутрин премиерът Бойко Борисов е разговарял с лидера на „Атака” Волен Сидеров и с председателя на НФСБ Валери Симеонов.

След това Сидеров и Симеонов са се отправили за разговор в кабинета на вицепремиера в оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!