Вчера и днес унгарските медии са изпълнени със заглавия, свързани с бившия македонски премиер, понастоящем осъден на две години затвор в страната си, Никола Груевски, предава МКД. Повечето медии днес съобщиха, че Службата за имиграция и убежище в Унгария вече е решила за исканото убежище на бившия македонски премиер. Някои медии съобщиха, че решението е положително.

На вчерашното изслушване в парламента на Унгария относно Никола Груевски, който поиска убежище в държавата, представители на унгарското правителство заяви, че въпросът за убежище се разглежда и въз основа на оценките на ЕС за съдебната система в Македония и за условията в македонските затвори.

Вчера Груевски беше предмет на дискусия и на парламентарна сесия, посветена на парламентарните въпроси на опозицията. По време на обсъждането на фасадата на унгарския парламент бе спуснат огромен плакат с образа на Груевски с надпис „ВИП мигранта на Орбан“.

От кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан вчера в парламента в Будапеща заявиха, че при вземането на решение за убежището на Груевски трябва да се вземат предвид и условията в македонските затвори, както и ситуацията с македонското правосъдие, които получават лоши оценки в докладите на Европейската комисия и Съвета на Европа. Те твърдят, че не са сигурни, че Груевски е бил изправен пред справедлив процес, при който е получил присъда от две години затвор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!