Александър Йорданов
на снимката: Александър Йорданов

Избраният за европейски депутат от листата на ГЕРБ-СДС Александър Йорданов коментира пред журналисти резултатите от евровота. На въпрос защо Съюзът на демократичните сили не се е коалирал с „Демократична България”, той отговори:

„Какво щеше да се случи, ако бяхме с „Демократична България”? Ние щяхме да помогнем на БСП да победи ГЕРБ – това щеше да се случи. Тези, които настояват на варианта на всяка цена с „Демократична България”, макар че те не ни искаха… Те се смятат за велики и самодостатъчни, а това, от моя гледна точка, е смешно. Аз искам да призова тези демократични партии в България да победят БСП. Свалянето на процентите на ГЕРБ връща БСП на власт със сигурен партньор ДПС. Впрочем, „Демократична България” непрестанно лъжат, че ГЕРБ е в коалиция с ДПС. Това са глупости, които пречат на демократичната общност в България”.

И добави:

„За разпадането на демократичното обществото в България вина имат конкретни лица. Те са отговорни за това. Тук СДС няма вина, който винаги е бил символ на името си. Виновните са тези, които бягат от СДС с идеята да направят някаква невиждана партия. Независимо дали се наричат Иван Костов или Радан Кънев. Всички тези хора работиха за разпадането на СДС, което обслужваше БСП.”

Той обаче приветства това, че „Демократична България” е успяла да вкара един евродепутат в ЕП.

„Очакването беше те да постигнат много по-голям ефект, като съдим по тяхното предизборно говорене, показване, телевизионни участия и т.н. Такова нещо от СДС не сте видели. Тоест, много усилия хвърлени, за съжаление, явно са се разминали очакванията с реалността. Но все пак ние приветстваме, че „Демократична България” има представител в ЕНП и иска или не ще трябва да работи с ГЕРБ и СДС.”

Председателят на СДС Румен Христов от своя страна каза:

„Забелязвам, че сме атакувани най-вече от тези, които са искали да намажат филийката от СДС”.

И добави:

„Разбира се, че е по-добре гласовете да отидат за „Демократична България”, а не за БСП, както стана на парламентарните избори. Ние тогава се явихме разделени, постигнахме по 100 000 гласа и 300 000 гласа нямат представителство в парламента. Голяма част от тях отидоха в БСП. Това не се случи сега и е добре, че техен представител ще е в ЕНП.”

Румен Христов също беше запитан защо са избрали коалиция с ГЕРБ, а не с „Демократична България”.

„Ние водихме повече от 5 месеца преговори с „Демократична България” и аз наистина исках тази коалиция да се случи, но условията, които бяха поставени от тяхна страна, бяха унизителни за най-старата демократична формация СДС. Да, безспорно, ако бяхме заедно с тях, щяхме да имаме със сигурност двама, а може би и повече депутати, защото синергията на събирането щеше да даде резултат. Но в политиката, освен емоционално, трябва да се действа и рационално”.

И добави:

„Истината е, че след разпада на СДС в онзи вариант, в който беше, когато излязоха от него няколко формации, се направиха няколко формации. Историята показва, че когато СДС и ДСБ не са заедно, няма успех.”

Той обаче заяви, че няма нищо по-логично най-старата дясна партия СДС да се коалира с най-голямата дясна партия ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!