парламент, закон

6 или 7 са партиите, които биха влезли в Парламента, ако изборите се провеждаха сега. Това са ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, „Демократична България”, партията на Мая Манолова „Изправи се.БГ” и евентуално „Обединени патриоти”.

Проучването е направено от „Алфа Рисърч” по поръчка на „Дневник”, като то е проведено между 23 и 30 юли сред 1017 души, използвайки метода „лице в лице”.

От проучването става ясно, че ако изборите се провеждаха сега, то около 45% от пълнолетните българи изобщо не биха гласували или не са решили за кого биха дали своя глас. От решилите да гласуват традиционно най-голям процент взимат ГЕРБ – 26,7%, следвани от БСП и „Има такъв народ” на Слави Трифонов с приблизително равни проценти – съответно 19,2% и 18,8%. На четвърто място гласувалите са поставили „Демократична България” с 12,3%, след която с 8,3% се нарежда ДПС. Партията на бившия омбудсман и депутат от квотата на БСП Мая Манолова „Изправи се.БГ” е получила подкрепата на 5,9% от анкетираните, а коалицията „Обединени патриоти” е на кантар със своите 4,1%.

Това би означавало, че в един такъв евентуален кабинет депутатите на ГЕРБ биха били около 67, следвани от БСП и „Има такъв народ” със съответно 48 и 47 места. „Демократична България” би си осигурила 31 места, ДПС – 21, „Изправи се.БГ” – 15 и ОП – 10 места.

От тези резултати се забелязва спад на подкрепата към традиционно предпочитаните партии като ГЕРБ и БСП, докато обратната тенденция се забелязва при партията на Слави Трифонов и при „Демократична България”.

Почти половината от българитя (48,5%) смятат, че в следващия парламент би се сформирало коалиционно правителство. Най-голяма подкрепа получава евентуален кабинет с участието на „Демократична България” с „Има такъв народ” на Слави Трифонов – 9,4% или с ГЕРБ – 8,1%.

Няма ясен фаворит

Над 11% биха искали Борисов отново да стане премиер, като други 11% предпочитат позицията да бъде заемана от сегашния президент Румен Радев. За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател, следван от Христо Иванов с 5,1% и Мая Манолова с 4,8%.

Скептично за корупцията

Във връзка с това коя партия би могла да се справи с корупцията в страната мнозинството (57,2%) посочват, че нито една от тях няма този потенциал.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!