СЗО, вирус

Световната здравна организация предупреди в понеделник, че е възможно универсално лечение на COVID-19 никога да бъде открито въпреки всички усилия, които се полагат в тази насока.

В тази връзка СЗО призовава всички граждани и правителства по света да продължават да спазват противоепидемичните мерки като тестване, проследяване на контактни лица, поддържане на социална дистанция и носене на маска, за да може пандемията да бъде потушена.

„Всички се надяваме да имаме ефективни ваксини, които могат да помогнат да се предотврати заразяването на хора“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

„Въпреки това, в момента няма универсално решение на проблема и може никога да няма.“

„Засега спирането на огнищата се свежда до основите на общественото здраве и борбата с болестите“, каза той и призова тези основни положения да се спазват.

Новият коронавирус е убил близо 690 000 души и е заразил най-малко 18,1 милиона след избухването в Ухан в Китай миналия декември, според данни от официални източници, обработени от АФП.

Здравната агенция на ООН изпрати епидемиолог и специалист по здравеопазване на животните в Пекин на 10 юли, за да започнат изследване, насочено към идентифициране на това как вирусът е достигнал до хората и се е разпространил между тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!